07 / 07 / 2024

Merkez Bankası net rezervi açıkladı! Bakın kasada ne kadar var?

Merkez Bankası net rezervi açıkladı! Bakın kasada ne kadar var?

Bugün Merkez Bankası'ndan açıklanan verilere göre, TCMB’nin net uluslararası rezervleri geçen hafta yaklaşık 800 milyon dolar daha düşüş göstererek 7,4 milyar dolara kadar düştü.



Dünyanın önde gelen ülkelerinin merkez bankaları yükselen enflasyonu kontrol altına alabilmek için faiz artırırken tam tersini yapan TCMB, döviz kurlarındaki artışın önüne geçebilmek için örtülü şekilde rezervindeki dövizleri satıyor.

HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy’un yaptığı hesaba göre, Aralık 2021 ve Mayıs 2022 arasındaki 6 aylık süre zarfında TCMB’nin örtülü döviz satışının 59 milyar dolara ulaştı.

Merkez Bankası net rezervi açıkladı! Bakın kasada ne kadar var?

Aksoy'un hesabına göre, TCMB’nin potansiyel dolaylı döviz satışları aralık ayında 11 milyar dolar, ocak ayında 6 milyar dolar, şubatta 3 milyar dolar, martta ve nisanda 13’er milyar dolar ve mayısta ise 14 milyar dolar oldu.

Giderek Azalıyor

Merkez Bankası'nın turizm ve ihracat gelirleri, reeskont kredileri, kur korumalı mevduat kaynaklı olası döviz gelirleri ile doğrudan döviz satışı, KİT’lere satış rakamlarını inceleyen Aksoy, swap hariç net rezervlerin bu 6 ayda 5 milyar dolar gerilediğine işaret etti.

TCMB’nin ihracat ve turizm gelirlerinin yüzde 40’ı ile kur korumalı mevduat için TL’ye dönen dövizleri satın aldığı, reeskont kredilerinin geri dönüşlerinin döviz cinsinden olduğu bir ortamda swaplardan arındırılmış net döviz rezervlerinde artış olması beklenirdi.

Diğer taraftan, ekonomistler, TCMB’nin örtülü döviz satışlarının haziran ayında da devam ettiğine işaret ediyor.

TCMB'nin yaklaşık 128 milyar dolarlık döviz rezervinin 2019 ve 2020 yıllarında döviz kurlarının artışını önlemek üzere örtülü bir şekilde satılması, 2021 yılında siyaset gündeminin başlıca konuları arasında yer almış muhalefetin ana gündem maddesi olmuştu. Satışı önce reddeden iktidar kanadı, daha sonra itiraf etmiş ancak satışın kimlere, hangi kurdan, hangi tarihlerde yapıldığı soruları cevapsız kalmıştı.

Editörün Notu: Bu haber 23 Haziran 2022, saat 21.56'da yazıldı. An itibariyle dolar kuru 17 lira 35 kuruş, euro 18 lira 25 kuruş, altının gramı ise bin 21 lira 33 kuruş değerindedir.

Altın ve dolar alacaklar dikkat! İslam Memiş'ten faiz kararı öncesi tarihi uyarı!

Araba almayı düşünenler bu habere dikkat

Ekonomist Şirin Sarı'dan altın yatırımcılarına kritik uyarı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön