26 / 12 / 2024

Merkez Bankası tetikledi, bankalar ''Faizlerde indirime devam'' dedi

Merkez Bankası tetikledi, bankalar ''Faizlerde indirime devam'' dedi

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın yüzde 0.50 oranındaki faiz indirimi bankaların bireysel kredilere uyguladıkları faiz oranlarında indirimleri gündeme getirdi.



Uzun vadede ortalama yüzde 1.35 civarında seyreden konut kredi faizleri yüzde 1.30'lara gerilerken, kısa vadede faiz oranları yüzde 1'in altına indi. Bankacılar, konut kredisinde kısmi faiz indirimlerinin devam edeceğini kaydediyor.

Merkez Bankası'nın yüzde 0.50 oranındaki faiz indirimi bankacılık sektörünün elini rahatlattı. Sektörde Merkez Bankası'nın hemen ardından bireysel kredilere uygulanan faiz oranlarında indirimler gündeme gelirken, konut kredilerinde de küçük çaplı düşüşler yapıldı. Ortalama yüzde 1.35 civarında seyreden konut kredi faizleri yüzde 1.30'a geriledi. Konut kredi faizlerinin daha çok dış dinamikler ve konut kredisi arz ve talebinin kendine özgü şartları tarafından belirlendiğini dile getiren bankacılar, mevsimsel nedenlerle konut alımlarında yavaşlama yaşandığına dikkat çekti. Ancak rekabetinde belirleyici rol oynadığı hatırlatılırken, bankaların konut kredisinde kısmi faiz indirimlerine devam edeceğini belirtildi.

Büyüme 250 Milyon YTL

Geçen yıl başlayan ve bu yıl artarak devam eden yüksek riskli mortgage krizi nedeniyle durgunluk içine girmiş olan konut kredilerinde son günlerde küçük çaplı kıpırdanma gündeme geldi. Özellikle Türkiye'nin Kuzey Irak konusundaki tedirginliğinin ortadan kalkması tüketicilerin endişesini ortadan kaldırırken, ertelenen taleplerin bir miktar harekete geçmesiyle konut kredi pazarında 140 milyon YTl düzeyine gerilemiş olan haftalık net büyüme rakamı 250 milyon YTL'ye yükseldi.

Merkez Bankası'nın geçen hafta yüzde 0.50 oranında beklentinin biraz üzerinde gerçekleştirdiği faiz indirimi ise bankacılara nefes aldırdı. Piyasa faizlerinin yüzde 16 seviyelerindeki hareket etmesi sektörde maliyet hesaplamalarının yenilemesini sağladı. Böylece Merkez Bankası'nın faiz indiriminin hemen ardından konut kredilerinde mevcut faiz oranları yüzde 1.35 seviyesinde olan bankalar indirimi gündeme getirdi. Bu hafta başında faiz oranları yüzde 1.29-1.30'a geriledi.

Mevsimsellik Dezavantaj

Faiz indiriminin bankacılık sektöründe zincirleme etki yaptığını dile getiren sektör temsilcileri, "Bankalar biribirini bekliyor. İndirim birbiri ardına geliyor" yorumunu yaptı. Faiz indiriminin ertelenen taleplerin tamamının gündeme gelmesinin şu aşamada güç olduğunu anlatan sektör temsilcileri, aralık ayında konut alımlarının mevsimsel nedenlerle düşük olduğuna dikkat çekti.

Yıl sonu için konut kredi faiz oranlarının ortalama yüzde 1.25'e gerileyeceği konusunda hemfikir olan bankacılar, "Küçük çaplı indirimler devam eder. Ancak faiz indirimlerinin ardından konut fiyatlarında artış gündeme gelmesi tüketiciler açısından tabloyu değiştirmez" yorumunu yaptı. Yıl sonunda konut kredi portföföyünün 30 milyar YTL'ye ulaşacağını dile getiren sektör temsilcileri, konut kredi faizlerinin daha çok dış dinamikler ve konut kredisi arz ve talebinin kendine özgü şartları tarafından belirlendiğini sözlerine ekledi.

Faizler yüzde 1.25'e geriler

Merkez Bankası'nın faiz idiriminin sektörü harekete geçirdiğini savunan Denizbank Konut ve Oto Finansman Bölüm Müdürü Barış Yılmazkaya bankaların birbiri ardına indirim yaptığını söyledi. Yılmazkaya konut kredilerindeki süreci şöyle özetledi: "Merkez Bankası'ndan 50 baz puanlık indirim beklenmiyordu. Bu sektörde konut kredi faizlerinde indirimi gündeme getirecektir. Yüzde 1.25-1.30 bandında konut faizleri izleyeceğiz. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri piyasaya hareket katacaktır diye düşünüyorum. Ancak mevsimsellik ise burada bir dezavantaj. Fakat bankalar faiz indirimine gittikleri noktada konut fiyatlarında artış güldüme gelmesi tüketici açısından tabloyu değiştirmiyor."

Krediler fonların arz ve talebine göre şekilleniyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) son faiz indiriminin konut kredilerine doğrudan bir etkisi olma ihtimalinin düşük olduğunu dile getiren İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Ömer Çelebi, konut kredi faizlerinin daha çok dış dinamikler ve konut kredisi arz ve talebinin kendine özgü şartları tarafından belirlendiğini söyedi. Çelebi sözlerine şöyle devam etti: " Geçen yıl mayıs ayında başlayan ve bu yılın yaz aylarında artarak devam eden yurtdışındaki yüksek riskli mortgage krizi sonrası, uzun vadeli TL fon piyasasında derinlik azaldı. Bu uluslar arası piyasalardaki gelişmelerle ilgili olan kısmı. Yurt içinde ise bütçe performansı, özellikle 2008 yılında kamunun fon talebindeki gerçekleşmeler de dikkate alınmalı. Bu nedenle, konut kredilerinde arz ve talep dengesi çok önem kazanıyor. Konut kredisi faiz oranları, konut kredisi talebinin dengeli oluşmasına bağlı. Konut kredisi faiz oranları, mevsimsel nedenlerle talepte yavaşlama gözlenmesi nedeniyle düşüş eğilimini sürdürebilir. Ama yavaşlama gözlenmezse, bu düşüş eğilimi yatay bir çizgiye dönüşebilir. Özetle, mevcut uluslar arası konjonktür dikkate alındığında, konut kredisi faizleri TCMB faiz indirimlerinden ziyade kendine özgü dinamikleri olan fon arz ve talebine bağlı olarak şekillenecektir."

Merkez'in indirimi elimizi çok rahatlattı

Merkez Bankası'nın yüzde 0.50 oranındaki faiz indirimi sonrasında Yapı ve Kredi Bankası'nın yüzde 1.35 olan faiz oranını yüzde 1.31'e indirdiğini belirten Yapı ve Kredi Bankası Konut Finansmanı Bölüm Başkanı İsmet Erdem, sözlerine şöyle devam etti: "Sektöre bakıldığında haftalık net büyümü rakamı 250 milyon YTL ulaştı. kullanımda artış gözlüyoruz. Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerindeki faiz indirimi bankacılık sektörünün kredi faizleri konusunda elini rahatlattı. bu yılın sonunda toplam konut kredi portföyü 30 milyar YTl'ye ulaşacaktır. Son dönemde yurtdışındaki gelişmelere paralel sektörde bir durgunluk vardı. Yıl sonu faiz beklentimiz 1.25'e olur şeklindeydi. Bu beklentimizi koruyoruz. Genel olarak mevsimsellik nedeniyle aralık ayında konut satışları yavaşlar."

ESRA SAHİCİ


Geri Dön