01 / 09 / 2024

Merkez Bankası’ın planı ortaya çıktı! İşte faizin geleceği rakam

Merkez Bankası’ın planı ortaya çıktı! İşte faizin geleceği rakam

Sabah gazetesi yazarı Nurullah Gür, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın politika faizini getirmek istediği rakamı açıkladı. Açıklanan en son faiz indiriminin ardından, politika faizinin ilerleyen dönemde 9 seviyelerine çekilmeye çalışıldığı öğrenildi.



MERKEZ BANKASI’NDAN BELİRSİZLİĞE SON VEREN METİN

Piyasaların faizin 2022 yılı bitmeden tek haneye ineceğini fiyatladıklarını ifade eden Gür, Merkez Bankası'nın yayınladığı son karar metnindeki şu detayın belirsizliğe son verdiğini yazdı:

"Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan daha sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır."

Sabah yazarı Gür, Merkez Bankası'nın bu kararıyla bir sonraki oturumda 150 baz puanlık bir indirimle faizin yüzde 9'a çekileceği öngörüsünü dile getirdi.

AKP'nin ekonomi yönetiminin kredi musluklarını bilinçli bir şekilde az açtığını belirten Gür, "Eğer geçmiş yıllardaki reel kredi büyüme rakamlarıyla yola devam edilseydi, enflasyonun daha da yukarılara sıçrama riski oluşabilirdi. Bunun önüne geçmek için kredi büyümesinde dikkatli ve seçici bir tutum sergileniyor" dedi.

Öte yandan Gür, iktidarın döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmak için de KKM, makro ihtiyati tedbirler ve rezerv yönetimi yolunu da kullandığını yazdı. Kredi musluklarının biraz daha açılabilmesinde de aralık ayı enflasyonunun belirleyici olacağına dikkat çekti. Ayrıca Gür, dış pazarlarda Türkiye'nin ekonomik koşullarının daha da kötüleştiğini yazdı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön