13 / 05 / 2024

Merkez Bankası’ndan enflasyon yorumu: Enerji ve hizmet grubu

Merkez Bankası’ndan enflasyon yorumu: Enerji ve hizmet grubu

Merkez Bankası, 24 yılın zirvesine çıkan enflasyona ilişkin açıklamasını yayımladı. Değerlendirmede enflasyondaki artışa en belirgin etkinin enerji ve hizmet gruplarından geldiği, doğalgaz fiyatlarının yurt içi enerji ücretlerinin yansımasıyla üretici fiyatlarındaki artışın da hızlandığı belirtildi.



Öte yandan jeopolitik gelişmelere paralel olarak yüksek seviyelerde bulunan doğal gaz fiyatlarının yurt içi enerji fiyatlarına yansıması neticesinde elektrik üretimi ve gaz imalatı öncülüğünde üretici fiyatlarındaki artışın hızlandığı ifade edildi. Hal böyleyken "Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış hesaplara B ve C göstergelerinin aylık değişimleri bir miktar yavaşlarken yıllık enflasyonlarındaki yükseliş ise devam etmiştir" ifadelerine yer verildi.

Elektrik ve doğal gaz mesken tarifelerinde yapılan değişiklik sonucunda ilgili kalemlerin fiyatları yüzde 20,00 oranında ve yüzde 20,98 oranlarında artarak, enerji grubu fiyat artışının sürükleyicileri oldu. Şebeke suyu (yüzde 6,96 oranında) ve katı yakıt fiyatları (yüzde 6,98 oranında) da sergiledikleri artışlar ile dikkat çekmiştir. 

Diğer yandan, uluslararası ham petrol fiyatlarıyla uyumlu olarak da bu dönemde akaryakıt (yüzde -1,34 oranında) ve tüp gaz fiyatlarında (yüzde -1,03 oranında) düşüş kaydedildi. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları Eylül ayında yüzde 1,97 oranında yükseldi, grup yıllık enflasyonu 2,80 puanlık yükselerek yüzde 93,05 hesaplandı. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 2,88 oranında artışla yüzde 82,39’a ulaşırken, işlenmiş gıdada 2,52 puan artarak yüzde 102,90 seviyesine tırmandı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön