03 / 05 / 2024

Merkez Bankası'ndan herkesi şaşırtan "dolar" hesabı!

Merkez Bankası'ndan herkesi şaşırtan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Başkanı Şahap Kavcıoğlu dikkat çekici tespitlerine bir tanesini daha ekledi.



Bir süre doların hızlı yükselişini önleyen ancak TL'nin kademeli olarak değer kaybının önüne geçemeyen ekonomi yönetimi bu süreçte yaklaşık 60 milyar dolarlık rezervi piyasaya ‘arka kapıdan' müdahale için kullandı.

Sonuçta TL'nin değer kaybı Kavcıoğlu'nun göreve gelmesinden bu yana yüzde 59.5'e, yılbaşından bu yana ise yüzde 25.7'ye ulaştı.

10 günde 18 lira sınırına yükseldi

Merkez Bankası ndan herkesi şaşırtan "dolar" hesabı!

TL, haziran sonunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kısıtlama kararına kadar aralıksız değer kaybetmiş ve dolar bu dönemde 14.80’lerden 17.50’lere kadar yükselmişti.

BDDK kararıyla kur geçici olarak 16 liraya kadar gerilese de TL tekrar değer kaybetmeye başladı. Son 10 günde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) baskısı ile TL'nin kaybı ise derinleşti. Dolar yeniden 17.9431 liralık 2022 zirvesi ile 18 lira sınırına kadar yükseldi.

Swap hariç net rezervler eksi 55.4 milyar dolar

Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervlerindeki düşüş ivmesi geçen hafta da devam etti.

TCMB verilerine göre 22 Temmuz haftası itibarıyla brüt rezervler 98.3 milyar dolar oldu.

Bir önceki hafta 6.4 milyar dolar olan net rezervler 22 Temmuz haftasında 6.7 milyar dolara çıktı.

Bunun yanında swap hariç net rezervlerde ise gerileme izlendi. Aynı hafta itibarıyla swap hariç net rezervler eksi 55.4 milyar dolar oldu.

Editörün Notu: Bu haber 29 Temmuz 2022, saat 21.17'de yazıldı. An itibariyle dolar kuru 17 lira 92 kuruş, euro 18 lira 20 kuruş, altının gramı ise 998 lira 35 kuruş değerindedir.

Uzmanlardan yıl sonu gram altın tahmini! 1500 lira dediler tarih verdiler!

Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan dolar uyarısı! Bu kez tarih verdi!

Selçuk Geçer FED'in faiz kararını yorumladı, doların göreceği seviyeyi açıkladı!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön