23 / 11 / 2024
fuzul

MERNİS ne demek?

MERNİS ne demek?

Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde yer alan hükümlere göre, kurumlar ve diğer kişiler, iş ve işlemlerinde MERNİS veri tabanındaki adres bilgilerini esas alıyor. Buna göre MERNİS ne demek? İşte MERNİS uygulaması...




MERNİS ne demek?

MERNİS, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Yerleşim yeri adresi ve diğer adreslere ait bilgilerin tutulmasına ilişkin politikanın oluşturulması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, ulusal adres veri tabanı ile MERNİS veri tabanının ilişkilendirilmesi ve adres bilgilerinin paylaşılmasına ilişkin işlemler İçişleri Bakanlığınca yürütülüyor.


MERNİS ile ilgili yasal hükümler, Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği kapsamında şu şekilde sıralanıyor:


Adres bilgilerinin kullanılması

MADDE 21 – (1) Kurumlar ve diğer kişiler, iş ve işlemlerinde MERNİS veri tabanındaki adres bilgilerini esas alırlar.  

             

(2) İlgili kurum, hizmet sunumunda Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan yerleşim yeri ve diğer adres bilgilerine göre işlem tesis eder. Kişinin beyan ettiği adresle Kimlik Paylaşımı Sistemindeki adresin farklı olması durumunda; mevzuatın engel teşkil etmemesi halinde, kişiye adres beyan formu doldurtularak hizmet sunumu gerçekleştirilir. Formu alan kurumca 11 inci  maddede belirtilen şekilde işlem tesis edilir.


Ulusal adres veri tabanında yer alacak bilgiler ve tutulma esasları

MADDE 25 – (1) Ulusal adres veri tabanı; Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan adres standardına ilişkin bilgilerden oluşur.

             

(2) Ulusal adres veri tabanı Genel Müdürlükte tutulur. Genel Müdürlük, ulusal adres veri tabanındaki adres bilgilerini MERNİS veri tabanındaki kişi kayıtları ile ilişkilendirerek elektronik ortamda, yedekleme sistemleri ile birlikte güncel olarak tutar.


Düzeltme

MADDE 27 – (1) Veri girişi sırasında adres bilgilerinde yapılan maddi hatalar ilgililerin müracaatı üzerine, yeniden düzenlenecek adres beyan formuna göre, nüfus müdürlüklerince düzeltilir.

             

(2) Gerçeğe aykırı adres bileşeninin ulusal adres veri tabanına veya gerçeğe aykırı yerleşim yeri ile diğer adres bilgilerinin MERNİS veri tabanına işlenmesinin tespiti halinde; adres bileşenleri, yerleşim yeri ve diğer adres bilgileri Genel Müdürlükçe silinir. Sorumlular hakkında Kanunun 67 nci maddesine göre işlem yapılır.


Adres bildirim yükümlülüğü!
Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön