06 / 05 / 2024

Mersin Mezitli Arıtma Tesisi ile mavi bayrak almayı hedefliyor!

Mersin Mezitli Arıtma Tesisi ile mavi bayrak almayı hedefliyor!

Mersin ile Erdemli arasındaki sahile mavi bayrak aldırmayı hedefleyen Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Karaduvar'ın ardından Mezitli Arıtma Tesisi'ni de devreye almak için harekete geçti.




Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'nin tamamlanmasının üzerinden henüz 3 yıl gibi kısa bir süre geçse de Mersin'in merkezindeki denizde gözle görülür temizlenme yaşandığını, bunun testlerle de belgelendiğini belirtti. Mezitli Arıtma Tesisi'nin de devreye girmesiyle Mersin - Erdemli arasındaki denizin tümünün mavi bayrak alabilecek temizliğe erişeceğini ifade eden Ülgen, bu hedefe en geç 2015'te ulaşmak istediklerini söyledi.

 

Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'ni 2010 yılında hizmete açtıklarını hatırlatan Ülgen, bu tesisin 1 milyon 50 bin kişiye hitap ettiğini anlattı. Tesisin son teknoloji ile inşa edildiğini, azot, fosfor ve karbonu arıtabilme özelliği ile Türkiye'deki benzerleri arasında bir adım öne çıktığını vurgulayan Ülgen, aynı zamanda atıklardan üretilen enerji ile tesisin kendi enerjisini de kendisinin karşılayabildiğini açıkladı. Tesisin günlük debisinin 190 bin metreküp olduğunu kaydeden Ülgen, "Yani bir günde 190 bin metreküplük arıtma yapabilir. Bu rakamlara ulaşılsa tesis kendi enerjisinin tümünü üretebilir ancak mevcut durumda günlük 130 bin metreküp civarında atık geliyor. Bu nedenle ihtiyaç duyulan enerjinin yüzde 80'i karşılanıyor" diye konuştu.

 

Karaduvar Arıtsu Arıtma Tesisi'ni Avrupa Yatırım Bankası'ndan elde ettikleri kredi ile 60 milyon euroya tamamladıklarını belirten Ülgen, "Şu anda Batı Arıtma Tesisi olarak adlandırılan Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'nin çalışmaları devam ediyor. Bu tesis için de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan 20 milyon euroluk kredi temin ettik. Tesisin müşavirlik ihalesi yapıldı. Yatırım ihalesi çalışmaları ise devam ediyor. Bu yıl içinde temel atılacak duruma gelecek ve tesisin tamamlanması için de 18 aylık süre öngörülüyor" şeklinde konuştu.

 

Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'nin 77 dönümlük arazi üzerine kurulacağını kaydeden Ülgen, "İlk etapta 150 bin kişiye, istendiğinde ilave ünitelerle 250 bin kişiye yetecek kapasitede planlandı ve günlük debisi 30 bin metreküp olacak. İleriye yönelik düşüncelerimiz var. Bu debi ilave ünitelerle 50 bin metreküpe kadar çıkarılabilecek şekilde dizayn edildi. Mezitli Arıtma Tesisi de kendi elektriğini üretebilecek. Bu tesisi bir adım daha ileri taşıyacağız. Şehir merkezinde kalması nedeniyle koku gidermek adına ek yatırımlar da gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

 

Yatırımların arıtma tesisleriyle sınırlı olmadığına işaret eden Kamil Ülgen, Dünya Bankası'ndan temin ettikleri 17 milyon euroluk kredi ile Tece ve Davultepe'nin kanalizasyon şebekelerini yenileyeceklerini söyledi. Bu projenin de müşavirlik projesinin bittiğini ve yapım ihale aşamasına geldiklerini dile getiren Ülgen, bu projenin de mavi bayrağa ulaşma adına önemli bir adım olacağını vurguladı. Ayrıca belediye sınırlarının genişlemesiyle birlikte MESKİ'nin sınırlarının genişleyeceğini ve Anamur'a kadar olan tüm bölgenin kendilerine bağlanacağını ifade eden Ülgen, şimdiden gerekli komisyonları oluşturup yeni bölgelerde incelemelere başladıklarını açıkladı. Aydıncık, Anamur gibi bölgelerde arıtma olmadığını tespit ettiklerini kaydeden Ülgen, yetki almalarıyla birlikte ilk olarak bu bölgelerin arıtma çalışmalarını gerçekleştireceklerini söyledi.

 

"Kaçakla su ile mücadele başlatıldı"

 

Arıtmatesisinin yanı sıra Scada Sistemi üzerinde de yoğun bir çalışma yürüttüklerini açıklayan KamilÜlgen, 140 farklı noktada sistemi oluşturduklarını söyledi. Bu sistemle hem suyun debisini hem klor miktarını ölçeceklerini hem de suyu istedikleri merkezden açıp kapatarak kontrol edebileceklerini anlattı. Çalışmaya bir yıl önce başladıklarını ve 2 ay içinde de tamamlayacaklarını kaydeden Ülgen, Dünya Bankası'ndan elde edilen 7 milyon TL'lik kredi ile yatırımın gerçekleştirildiğini söyledi. Bu sistem ile kayıp kaçak suyun önüne geçeceklerini de dile getiren Ülgen, şu bilgileri verdi: "Mersin'de 2 yıl önce suda yüzde 70 civarında kayıp kaçak vardı. 3 yıldır Dünya Bankası'ndan alınan kredi ile ana ishale hatları ve şebekeler yenilendi. 800 bin metre şebeke yeniledik. Bu da kentin yüzde 50'sinin yenilendiği anlamına geliyor. Bu sayede kaçak oranını yüzde 40'lara indirdik. Sistemin de devreye girmesiyle kayıp oranını yüzde 30'lara çekmeyi hedefliyoruz ki bu rakam Türkiye ortalamasıdır."

Bunun yanında bilgi işlem sistemi geliştirdiklerini bildiren Kamil Ülgen, yeni bir yazılım yaptırdıklarını bu sayede hangi mahalleye ne kadar su verdiklerini tespit edebileceklerini söyledi. Ülgen, bu yatırımın Scada sistemi ile birleşmesiyle otokontrol sağlanabileceğini bildirdi.


Dünya


Geri Dön