02 / 05 / 2024

Mesken emlak vergisi hesaplama!

Mesken emlak vergisi hesaplama!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor. Peki yalnız meskeni olanlar nasıl vergilendiriliyor? Mesken emlak vergisi muafiyetleri nelerdir? Mesken emlak vergisi nasıl hesaplanır?



Mesken emlak vergisi hesaplama!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor. Buna göre, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahiplerinin her sene vergi borcunu bağlı oldukları belediyeye ödemeleri gerekiyor.


Peki yalnız meskeni olanlar nasıl vergilendiriliyor? Mesken emlak vergisi muafiyetleri nelerdir? Mesken emlak vergisi nasıl hesaplanır? 


Mesken emlak vergisi oranı 2014:

Büyükşehirlerde:

Meskenlerde - Binde 2


Normal yörelerde:

Meskenlerde Binde 1  


Mesken emlak vergisi hesaplama örneği

Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan 100 bin TL'lik değere sahip meskenin emlak vergisi oranı binde 2'dir. Buna göre söz konusu mesken için ödenecek emlak vergisi bedeli 200 TL'dir.


Büyükşehir belediyesi olmayan; normal yöre sınırları içerisinde yer alan 100 bin TL'lik değere sahip bir meskenin emlak vergisi oranı binde 1'dir. Buna göre söz konusu mesken için ödenecek emlak vergisi bedeli 100 TL'dir.


Mesken emlak vergisi muaflıkları..

Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Yukarıdaki şartları yerine getiren mesken sahiplerinin belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor. Böylece tek meskeni olan kimseler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Emlak vergisinden muaf gayrimenkul sahiplerinin vergi borcunun ilk taksitini 2 Haziran'a kadar ödemeleri gerekiyor. Vergi yükümlüleri ikinci taksitlerini ise Kasım ayında ödeyecek.


Dükkan emlak vergisi nasıl hesaplanır?



Geri Dön