28 / 04 / 2024

Mesken tapu masrafı 2015 ne kadar?

Mesken tapu masrafı 2015 ne kadar?

Mesken ihtiyacını karşılamak adına bir ev satın almak istediğinizi ve tapu dairesinde ilk defa alım satım işleminde bulunacağınızı farz edelim. Peki, ne kadar harç ödeyeceksiniz? Mesken tapu masrafı 2015 ne kadar?



Mesken tapu masrafı 2015 ne kadar?

Mesken ihtiyacını karşılamak adına bir ev satın almak istediğinizi ve tapu dairesinde ilk defa alım satım işleminde bulunacağınızı farz edelim. Devir işleminin sorunsuz ve aksama olmadan tamamlanması için gerekli belgelerin tapu dairesine teslim edilmesi ve tapu harcının da ödenmesi gerekiyor.


Hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı belgeler isteniyor. Satıcı için; Nüfus cüzdanı aslı ya da fotokopisi, 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, Temiz belgesi gerekirken;


Alıcı için ise; Nüfus cüzdanı aslı ya da fotokopisi, 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, Belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek evrakları gerekli oluyor.


Peki, Mesken tapu masrafı 2015 ne kadar?

Mesken tapu devir işlemleri için ödenecek tapu harçları gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Belirlenen bu değerin binde 20'si alıcıdan, binde 20'si satıcıdan masraf olarak talep ediliyor.


Ayrıca, tapu döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekiyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL oldu.


Örnek mesken tapu masrafı; 150 bin TL'lik satış değeri olan ev için ödenecek harç; 3 bin TL. Bu bedeli hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödeyecek. Toplam 6 bin TL + döner sermaye ücreti ödenmiş olacak.


Tapu harcı nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön