19 / 05 / 2024

Mike Norman ve Sashah Anton Khan, By 360'ı açacak!

Mike Norman ve Sashah Anton Khan, By 360'ı açacak!

Biri Cape Town'lu diğeri İngiliz. İkisi de Türkiye'ye inandılar. Ülkelerini bırakıp kilometrelerce uzaktan Türkiye'ye yatırıma geldiler. 4 mekan kazandırdılar...12 milyon ciro yapıyorlar, 110 kişiye iş sağlıyorlar...



Türkiye yabancılar için o kadar cazip bir ülke haline geldi ki, buraya sadece yatırıma gelmiyorlar... Aynı zamanda Türkiye'de ev kurup, Türkçe'yi öğreniyorlar. Yatırımlarını büyütüp yüzlerce kişiye istihdam sağlıyorlar. Bu hafta memleketlerinden kilometrelerce uzakta Türkiye'ye yatırım yapan iki yabancının hikayesini anlatacağız... Biri Güney Afrikalı şef Mike Norman diğeri Afgan ve Avusturyalı ebeveyne sahip İngiliz vatandaşı Sashah Anton Khan. Mike, Paul Bocuse, Alan Ducasse, Charlie Palmer gibi ünlü şeflerle çalışıp Bill Clinton, Chirac, Mandela, Prens Charles, Michael Jackson gibi ünlüler için yemek hazırlamış...Yolu Türkiye'de kesişen iki yabancı ünlü mimar Emir Uras'la birlikte bundan 6 yıl önce biraraya gelerek 360 Entertainment'i kurdular. İlk mekanları 360 oldu. Burası New York Times'da tam sayfa haber olunca iki arkadaşın hayatı değişti ve ardından Krunch, Suada 360 ve Fish geldi. şžimdi sırada Hilton'un roof'u 'By 360' var...

Mike Norman, sizin Türkiye'ye gelişiniz aslında 360'dan öncesine dayanıyor. Ne zamandan beri Türkiye'desiniz
1996'da çırağan Sarayı Kempinski Executive Chef olarak geldim. Ancak hep kendi işimi yapma hayalim vardı.

Sashah Anton, sizi altı yıl kadar önce Tünel'de açtığınız Lokal ile tanıdık. İstanbul'a yolunuz nasıl düştü
Mimar Emir Uras'la Londra'da beraber okuduk. En büyük hayalimiz birlikte Los Angeles, Londra gibi bir yerde birlikte restoran açmaktı. O sırada Emir, İstanbul'a döndü ben Viyana'da çalışıyordum. Bir ara İstanbul'a geldim. Bir süre burada kalıp kültürü tanımaya çalıştım. Sonra da Mike Norman'la tanıştım ve 360 projesi ortaya çıktı.

Ticaret olarak neden Türkiye'yi seçtiniz
Türkiye'de yiyecek içecek sektöründe gerçekten büyük bir boşluk olduğunu gördüm. Yeni bir şeylere ihtiyaç vardı. Birkaç sene Türkiye'de restoranları dolaştım ve en iyi restoranların otel restoranları olduğunu gördüm. Ama otelden dışarıda bir güzel restoran yok gibiydi.

Türkler yemeğe para harcıyor mu
Bence Türkler yemeklere para harcamak istemiyorlar. Bazen insanlara yurtdışından döndüklerinde 'Güzel bir restorana gittiniz mi' diye soruyorum. O parayı harcamak istemediklerini görüyorum. Kimse yemeğe 100 euro vermek istemiyor. Ne kadar güzel olduğu fark etmez. Bence Hakkasan dünyadaki en iyi restoranlardan biri... Hakkasan'dan önce herkes burada olsaydı diyordu. Geldi ve buradan çekilmek zorunda kaldı. Konumu dediler, alakası yok...

Hayalimiz Cape Town'da 360...
özellikle Capetown'da 360 açmak hem Sashah'nın hem de Mike Norman'ın hayali. Norman; 'Moskova'dan teklif vardı, eşlerimiz izin vermedi (gülüyor). Maldiv'lerden ciddi bir teklif geldi, onu da çok büyük bir operasyon olduğu için kabul edemedik.

Kraliçe de yemek yedi

İspanya Kraliçesi Sophia, Bono, Boy George, Eva Mendes müşterileri arasında bulunan ortaklardan Norman, 'Bir gün İstanbul'a Rihanna geliyor diye bir organizasyon şirketi aradı. 'Sizin restorana gelmesini ister misin' diye sordu, 'Olur dedim'. Bunun için bir de 'Üstüne 20 bin euro vereceksin' dedi. Hiç düşünmeden reddettim. Yani isteseydim Rihanna da Sting de bende yemek yerdi. Ama bunun için para vermem gerekti, para vermedim, o yüzden gelmediler. Bana ne Ne değişti' dedi.


Türkler yemekten anlıyor ama pahalı yemek sevmiyor

Türk insanı yiyecek-içecek sektöründen ne bekliyor, ne istiyor
Türkiye'de insanlara bilmediği bir şey vererek onları zorlamak olmuyor. Herkes için bir şey vereceksin. Bizde 360'da böyle yaptık. Herkes için bir şey var. Türk mutfağı da dünya mutfağı da var. Burası popüler olduktan sonra yabancılar da gelmeye başladı. Fiyat politikası önemliydi. Popüler keyfili bir mekanda makul fiyat veren az yer var...

2010 cironuz..
12 milyon TL..

Kaç kişiye iş imkanı sağlıyorsunuz
110 kişi... Yazın farklı oluyor, iki katına çıkıyor...
Bir ay içinde sizin mekanlara kaç müşterii uğruyor 15 bin kişinin üstünde...
Yatırım yapıyor musunuz, Türk markası olan 360'ı yurtdışında açmayı düşünüyor musunuz Biz Türk eşlerle evliyiz. Oturduğumuz evleri İstanbul'da satın aldık. Güney'de yazlığımız da var. Yani artık buralıyız. Bu yüzden yeni yatırımlar hep gündemimizde. Bu yıl Kadıköy'de Hilton Roof'un tepebinde 'By 360' diye bir mekan açacağız... Yurtdışında ise böyle bir yatırım yapmayı düşünüyoruz ama o çok büyük bir operasyon, maddiyat gerektiriyor.
Sabah/Sinan ÖZEDİNCİK


Geri Dön