10 / 05 / 2024

Mikro havza nedir?

Mikro havza nedir?

2014 - 2023 dönemine ait Türkiye Ulusal Havza Yönetim Stratejisi, 4 Temmuz 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, havza yönetimi planında yer alan mikro havza nedir?



Mikro havza nedir?

2014-2023 dönemine ait Türkiye Ulusal Havza Yönetim Stratejisi, 4 Temmuz 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu strateji planında, su havzalarının ve onların doğal kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımı ile ilgili esaslar bulunuyor.


Havza, doğal sınırları içinde, iklim, jeoloji, topoğrafya, toprak, flora ve faunanın sular ile etkileşim içinde olduğu, suyun ayrım çizgisinden denize aktığı noktaya, kapalı havzalarda ise suyun toplandığı nihai noktaya göre suyun toplanma alanına deniyor.


Havza yönetimi, coğrafi olarak ayrık bir drenaj alanındaki hidrolojik hizmetlerin sürdürülebilirliğini, toprağın, bitki örtüsünün, su ve diğer doğal kaynakların ve varlıkların havza alanlarında yaşayanların yararına entegre korunması, geliştirilmesi ve yararlanılması ve bu suretle ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.


Sürdürülebilir havza yönetiminin temelini; mevcut arazi ve su kullanımı, bu kullanımın ekoloji ve biyoçeşitliliğe nasıl bir tesiri olduğu, sosyo ekonomik ve çevresel etkiler ve bu etkilerdeki değişimin nasıl sonuçlar doğurabileceğinin anlaşılması oluşturmaktadır. Havza yönetimi genel anlamda nehir havzası, alt havza ya da mikrohavza seviyesinde bir yönetim anlamına gelebiliyor. Peki mikro havza nedir?


Mikro havza..

Yüzey veya yüzey-altı akışlarla belirli bir drenaj sistemini (ırmak, nehir, veya göl) besleyen en küçük hidrolojik birimini ifade ediyor.


Ulusal havza yönetim stratejisi 2014-2023!



Geri Dön