22 / 05 / 2024

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatı yükseliyor! Gözler temmuz maaş zammında!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatı yükseliyor! Gözler temmuz maaş zammında!

Milyonlarca çalışanın ve EYT'linin güvencesi olan kıdem tazminatı maaş zamları ile gündemde yer almaya başladı. İşte Kıdem tazminatına ilişkin tüm merak edilenler...



MEMUR VE EMEKLİ ZAMMIYLA BİRLİKTE KIDEM TAZMİNATI YÜKSELECEK Mİ?

Bu sene için kıdem tazminatı tavanı 19 bin 982 TL olarak belirlendi. Bu miktarı Hazine ve Maliye Bakanlığı her yıl memur maaş katsayılarına göre hesaplanıyor. Bu tutar 30 Haziran'a kadar geçerli olup açıklanacak memur zammıyla beraber bu hafta yeniden güncellenecek. İşverenin kıdem tazminatı tavan miktarı üzerinde ödeme yapmasında da bir engel bulunmuyor. Kıdem tazminatının tavana kadar olan kısmı için sadece damga vergisi kesintisi yapılıyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatı yükseliyor! Gözler temmuz maaş zammında!

KIDEM TAZMİNAT TUTARI ÇALIŞIRKEN ARTRILIR MI?

Ücret dışındaki yan ödemeler de kıdem hesabına dâhil ediliyor. Kıdem tazminatında her sene için ödenecek 30 günlük ücret yükseltlebilir. Bu ödemelerin dikkate alınması için süreklilik taşıması, kesinlik arz etmesi, işin gereği olarak işyerinde kullanılmak üzere verilmemesi gerekiyor. Bu Yaklaşık yirmi başlıkta verilen yardımların dâhil edilmesi kıdemi artırıyor. Konut, giyecek, erzak, yemek, eğitim, yakacak, çocuk, sağlık, aile,  taşıt ve gıda yardımları, yıpranma, mali sorumluluk, unvan tazminatı, teşvik primi, nitelik zammı, süreklilik arz eden primler kıdem tazminatı hesabına katılır. Kıdem tazminatı ile ilgili 30 günlük sürenin hizmet akitleri ya da toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine değiştirilebiliyor. Fazla mesai, doğum ve evlenme yardımı, yıllık izin ücreti, teşvik ikramiyesi gibi süreklilik taşımayan, bir kereye mahsus verilen yardımlar kıdem tazminatına esas ücrete dâhil edilmiyor.


Geri Dön