15 / 05 / 2024

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatı yükseliyor! Gözler temmuz maaş zammında!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatı yükseliyor! Gözler temmuz maaş zammında!

Milyonlarca çalışanın ve EYT'linin güvencesi olan kıdem tazminatı maaş zamları ile gündemde yer almaya başladı. İşte Kıdem tazminatına ilişkin tüm merak edilenler...



KADIN ÇALIŞANLAR HANGİ ŞARTLARDA KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR? (DOĞUM, HAMİLELİK VB.)

Doğum ya da hamilelik gibi nedenlerle işten ayrılma halinde, ücret artışında uyuşmazlık sebebiyle istifa durumunda tazminat hakkı doğmuyor. Evlendiği tarihten itibaren bir sene içinde sözleşmesini fesheden kadın çalışan, malullük aylığı için işten ayrılan kıdemini alabiliyor. Yaş dışındaki sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısını tamamlayan kendi isteği ile ayrıldığında tazminat hakkı doğuyor. İş ortamı çalışanın sağlığını bozuyorsa işverenle konuşarak kıdem tazminatı alarak ayrılma fırsatı oluyor. İşverenin kabul etmemesi halinde sağlık sebebyle işe devam edemeyeceğinize ilişkin sağlık raporu alıp bunu da işverene sunarak kıdem tazminatını alabilir.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatı yükseliyor! Gözler temmuz maaş zammında!

EYT'Lİ EMEKLİLERİN KIDEME HAK KAZANMASI İÇİN KAÇ YIL ÇALIŞMASI GEREKİYOR?

Mevcut uygulamada aynı işyerinde veya aynı işverene bağlı işyerlerinde bir senelik çalışma süresi olan kıdeme hak kazanıyor. EYT kapsamında emekli aylığına hak kazanan herkes kıdemini de alacak. Emekli olmak isteyenlerin öncelikle işyerinden istifa etmesi gerekiyor. Biriken ücretleri varsa yıllık izin gibi haklarını da alarak işten ayrılabilirler.

KIDEM TAZMİNATINI ALMAK ÇALIŞMAYA ENGEL MİDİR?

Kıdem tazminatına hak kazanmak için aynı işyerinde en az bir yıl çalışma zorunluluğu bulunuyor. Brüt ücret üzerinden verilen kıdeme hak kazanmak için de belirli koşulları taşıyor olmak gerekiyor. Yaş dışındaki emeklilik şartları olan 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günüyle kıdem tazminatına hak kazananlar aynı ya da başka işyerinden yeniden çalışabilir. Yargıtay'ın tazminatını alarak işten ayrılarak çalışmaya devam etmelerinin yasaklanamayacağı yönünde kararları bulunuyor.

Bayram sonu altındaki yükseliş devam ediyor! Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?  3 Temmuz canlı altın fiyatları

Bakan Özhaseki: Bundan sonra sıfır toleransla önümüze bakmalıyız!

Akaryakıta dev zam! Benzin fiyatları tam 2 lira 11 kuruş yükselecek! Sürücüler bu geceye dikkat! 


Geri Dön