Ekonomi

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Müjde geldi, dilekçeyle hemen emekli olun!

Milyonlarca çalışan kişi emekli olmak için gün sayıyor ve hayal kuruyor. Son zamanlarda erken emeklilik fırsatları gündemden düşmüyor. Yasalardaki bazı kanunlara göre belirli koşulları sağlayanlara erken emeklilik fırsatı sunuluyor. 10 sene çalışana emeklilik fırsatı müjdesi geldi. İşte ayrıntılar..Erken emeklilik için belirlenmiş koşulların sağlanması gerekli

Milyonlarca çalışan kişi emekli olmak için gün sayıyor ve hayal kuruyor. Erken emeklilik için belirlenmiş koşulların sağlanması gerekli. 

Yasalardaki bazı kanunlara göre belirli koşulları sağlayanlara erken emeklilik fırsatı sunuluyor. Milyonlarca kişiye erken emeklilik müjdesi geldi. O tarihte SGK'ya bağlı şekilde çalışmaya başlayan kişilere 2 sene erken emeklilik fırsatı sunuluyor. Çalışma hayatının ardından emekli olabilmek için bazı rakamların önemi artıyor.

Bunlardan birisi de 3600. Prim günü bakımından 10 yıla denk gelen 3.600 gün çalışanlara hem emeklilik
imkanı sunuyor hem de kıdem tazminatı kazandırıyor. 

Peki nasıl erken emekli olunur? İşte erken emekli olmanın şartları ve 10 yıl çalışana erken emeklilik fırsatının detayları...

9 EYLÜL 1999 ÖNCESİ

9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar ve sonraki tarihlerde sigortalı olanlar arasında emeklilik yaşı açısından en az 2 sene ve prim günü açısından da 1.000 günü aşkın fark meydana geliyor. 

Erken emeklilikte önem arz eden bir başka rakam da 3 bin 600 olarak ön plana çıkıyor. Bu rakam prim günü açısından masaya yatırıldığında 10 senelik çalışılmaya denk oluyor. Yani yukarıdaki 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan birisi için 3600 gün çalışmış olmak önemli avantajlar sağlıyor. Bunlardan birisi yaştan kısmi emeklilik, diğeri ise istifa ederek kıdem tazminatı alma fırsatı.

İSTİFA NASIL İŞE YARAR

Çalışma hayatına ilişkin kanunlarda kıdem tazminatı alabilmenin yöntemleri düzenlendi. 1475 sayılı yasanın 14. maddesinde hem kıdem tazminatı alabilmenin koşulları hem de istifa ederek tazminat alınmasına imkan sunulan istisna durumla açıklanıyor. Öncelikle son çalışılan yerde en az 1 senelik kıdemin yani çalışmışlığın bulunması gerekli. İstisnalarda yer alan koşullardan biri de 3 bin 600 günlük çalışmanın bulunması.

Eğer 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı şekilde çalışmaya başladıysanız son iş yerinde bir seneyi tamamlamanızın ardından kendi isteğinizle işten çıksanız da tazminat alma hakkına sahip oluyorsunuz. Bu çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) 15 sene ve 3 bin 600 günü tamamladıklarına ilişkin yazı aldıklarında çalıştıkları yere başvuruda bulunarak tazminatlarını alarak işten ayrılabiliyor. Tabii o iş yerinde en az 1 senedir çalışıyor olunması gerektiği unutulmamalı. Bu arada istifa yazınıza 15 sene 3 bin 600 günü tamamlamış olmanız sebebiyle ayrıldığınızı belirtmeyi unutmazken, alınan yazılı belgenin de eklenmesi unutulmamalı.

EMEKLİ OLMA KOŞULLARI

Sihirli rakam 3 bin 600'ün ikinci fırsatı ise emeklilik hesaplamalarında yaşanıyor. Normal koşullarda 5 bin ve daha fazla prim ödenmesi gerekli olurken, 10 sene yani 3 bin 600 gün de emekli olunması için yeterli sayılıyor. 

Bu duruma kısmi emeklilik yani yaştan emeklilik deniyor. 9 Eylül 1999'de ve öncesinde sigortalı (4A-SSK) olan çalışanlar için 10 senelik prim aracılığıyla emeklilik fırsatı sağlanıyor. Burada 10 senelik primle (3 bin 600 gün) beraber sigortalı olunan günden bu tarihde 15 senenin geçmesi gerekli ki bu sürede çoktan sona erdi. 

BORÇLANMA İMKANI

Bu şekilde sigortalı olunmasının ardından fazla çalışma fırsatı olmayan, özellikle kadın sigortalılara sistemden emeklilik için fırsat sunuluyor. Üstelik bu primlerin çalışma ile doldurulması da zorunlu tutulmuyor. Borçlanma fırsatı da sağlanıyor.

En erken emeklilik için kadınlar 8 Eylül 1981'den önce çalışmaya başlamışsa, 3 bin 600 prim gününü doldurarak 50 yaşının da tamamlanmasının ardından başka koşul dikkate alınmadan emekli oluyor. 

Erkekler ise 8 Eylül 1976'dan önce ilk kez sigortaları yapılmışsa yine 3 bin 600 günü tamamladıktan sonra 55 yaşında başka şarta bakılmaksızın emekli olabiliyor. Bu tarihlerin ardından 9 Eylül 1999 tarihine kadar işe başlayanlar için ise bu defa yaş ve kademe ön plana çıkıyor. İlk kez çalışmaya başlanan tarih ve 3 bin 600'ü doldurduğunuz tarihe göre kadınlarda yaş 58'e, erkeklerde ise 60'a kadar çıkabiliyor. Burada 15 sene, 3 bin 600 gün ile kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş koşullarından hangisi en son yaşanmışsa o tarih göz önüne alınarak emeklilik tespit ediliyor.

1999 SONRASI SİGORTALI OLANLAR DA HAK SAHİBİ

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in köşesinden aktardığına göre, 9 Eylül 1999 tarihinin ardından sigortalı olan kişiler için de hem tazminat alabilme hem de kısmi yaş sebebiyle emekli olabilme fırsatını kazanıyor. 

9 Eylül 1999 tarihinin ardından ilk defa sigortalı olarak işe giren kişiler için kıdem tazminatının alınabilmesine imkan sunan yollardan biri de yaş dışındaki emeklilik şartlarının sağlanabilmesi. Bu hale iki tane seçenek yer alıyor ilki 7 bin günün bitirilmesi, ikincisi ise 4 bin 500 gün ve 25 senenin doldurulması. Bu yıl koşulu ilk sigortalı olunmuş olan tarihten başlar ve o güne kadar olan zamanı kapsar. 

7 BİN GÜNÜ VARSA

Yani 10 Eylül 1999 tarihinde sigortası başlayan bir kişi için 4 bin 500 günden tazminat almak için olan süre 2024'ün 10 Eylül'ünde sona erecek. Fakat 7 bin günü bulunuyorsa bu süreyi beklemesinin gerekli olmadığı belirtiliyor. Bu sigortalıların yaştan emekli olabilmeleri için de yine 25 senenin dolması ve en az 4 bin 500 günün tamamlanması gerekli. Bu durumda kadınlara 58 yaşında, erkeklere 60 yaşında emekli olma imkanı sunuluyor.

PTT'den ev hanımlarına müjde! 25 bin TL'lik nakit para imkanı! 

Altın fiyatları sekiz ayın zirvesinde! 17 Şubat 2022 altın fiyatları!

Yaşanan çip krizi sorunu git gide büyüyor: 2.el otomobil fiyatları tavan yaptı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan tek tek açıkladı! Dikkat! Elektrik faturaları...

Konutta KDV indirimi kapıda! Fiyatlar düşecek mi?