16 / 05 / 2024

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Müjde geldi, dilekçeyle hemen emekli olun!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Müjde geldi, dilekçeyle hemen emekli olun!

Milyonlarca çalışan kişi emekli olmak için gün sayıyor ve hayal kuruyor. Son zamanlarda erken emeklilik fırsatları gündemden düşmüyor. Yasalardaki bazı kanunlara göre belirli koşulları sağlayanlara erken emeklilik fırsatı sunuluyor. 10 sene çalışana emeklilik fırsatı müjdesi geldi. İşte ayrıntılar..



9 EYLÜL 1999 ÖNCESİ

9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar ve sonraki tarihlerde sigortalı olanlar arasında emeklilik yaşı açısından en az 2 sene ve prim günü açısından da 1.000 günü aşkın fark meydana geliyor. 

Erken emeklilikte önem arz eden bir başka rakam da 3 bin 600 olarak ön plana çıkıyor. Bu rakam prim günü açısından masaya yatırıldığında 10 senelik çalışılmaya denk oluyor. Yani yukarıdaki 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan birisi için 3600 gün çalışmış olmak önemli avantajlar sağlıyor. Bunlardan birisi yaştan kısmi emeklilik, diğeri ise istifa ederek kıdem tazminatı alma fırsatı.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Müjde geldi, dilekçeyle hemen emekli olun!

İSTİFA NASIL İŞE YARAR

Çalışma hayatına ilişkin kanunlarda kıdem tazminatı alabilmenin yöntemleri düzenlendi. 1475 sayılı yasanın 14. maddesinde hem kıdem tazminatı alabilmenin koşulları hem de istifa ederek tazminat alınmasına imkan sunulan istisna durumla açıklanıyor. Öncelikle son çalışılan yerde en az 1 senelik kıdemin yani çalışmışlığın bulunması gerekli. İstisnalarda yer alan koşullardan biri de 3 bin 600 günlük çalışmanın bulunması.

Eğer 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı şekilde çalışmaya başladıysanız son iş yerinde bir seneyi tamamlamanızın ardından kendi isteğinizle işten çıksanız da tazminat alma hakkına sahip oluyorsunuz. Bu çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) 15 sene ve 3 bin 600 günü tamamladıklarına ilişkin yazı aldıklarında çalıştıkları yere başvuruda bulunarak tazminatlarını alarak işten ayrılabiliyor. Tabii o iş yerinde en az 1 senedir çalışıyor olunması gerektiği unutulmamalı. Bu arada istifa yazınıza 15 sene 3 bin 600 günü tamamlamış olmanız sebebiyle ayrıldığınızı belirtmeyi unutmazken, alınan yazılı belgenin de eklenmesi unutulmamalı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön