15 / 05 / 2024

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Müjde geldi, dilekçeyle hemen emekli olun!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Müjde geldi, dilekçeyle hemen emekli olun!

Milyonlarca çalışan kişi emekli olmak için gün sayıyor ve hayal kuruyor. Son zamanlarda erken emeklilik fırsatları gündemden düşmüyor. Yasalardaki bazı kanunlara göre belirli koşulları sağlayanlara erken emeklilik fırsatı sunuluyor. 10 sene çalışana emeklilik fırsatı müjdesi geldi. İşte ayrıntılar..



EMEKLİ OLMA KOŞULLARI

Sihirli rakam 3 bin 600'ün ikinci fırsatı ise emeklilik hesaplamalarında yaşanıyor. Normal koşullarda 5 bin ve daha fazla prim ödenmesi gerekli olurken, 10 sene yani 3 bin 600 gün de emekli olunması için yeterli sayılıyor. 

Bu duruma kısmi emeklilik yani yaştan emeklilik deniyor. 9 Eylül 1999'de ve öncesinde sigortalı (4A-SSK) olan çalışanlar için 10 senelik prim aracılığıyla emeklilik fırsatı sağlanıyor. Burada 10 senelik primle (3 bin 600 gün) beraber sigortalı olunan günden bu tarihde 15 senenin geçmesi gerekli ki bu sürede çoktan sona erdi. 

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Müjde geldi, dilekçeyle hemen emekli olun!

BORÇLANMA İMKANI

Bu şekilde sigortalı olunmasının ardından fazla çalışma fırsatı olmayan, özellikle kadın sigortalılara sistemden emeklilik için fırsat sunuluyor. Üstelik bu primlerin çalışma ile doldurulması da zorunlu tutulmuyor. Borçlanma fırsatı da sağlanıyor.

En erken emeklilik için kadınlar 8 Eylül 1981'den önce çalışmaya başlamışsa, 3 bin 600 prim gününü doldurarak 50 yaşının da tamamlanmasının ardından başka koşul dikkate alınmadan emekli oluyor. 

Erkekler ise 8 Eylül 1976'dan önce ilk kez sigortaları yapılmışsa yine 3 bin 600 günü tamamladıktan sonra 55 yaşında başka şarta bakılmaksızın emekli olabiliyor. Bu tarihlerin ardından 9 Eylül 1999 tarihine kadar işe başlayanlar için ise bu defa yaş ve kademe ön plana çıkıyor. İlk kez çalışmaya başlanan tarih ve 3 bin 600'ü doldurduğunuz tarihe göre kadınlarda yaş 58'e, erkeklerde ise 60'a kadar çıkabiliyor. Burada 15 sene, 3 bin 600 gün ile kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş koşullarından hangisi en son yaşanmışsa o tarih göz önüne alınarak emeklilik tespit ediliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön