27 / 04 / 2024

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! 31 Mart tarihinde sona eriyor!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! 31 Mart tarihinde sona eriyor!

Kira dahil yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi ile Varlık Barışı uygulamasından yararlanma dönemi 31 Mart tarihinde sona erecek. 2022’de elde edilen kira gelirlerinin 9.500 TL’si gelir vergisinden istisna tutulacak.



Kira da dahil gelir vergisi beyanname verme süresiyle Varlık Barışı uygulamasından faydalanma dönemi 31 Mart tarihinde sona erecek. Ev ve işyeri kira geliri elde yaklaşık 2 milyon vatandaşın bu tarihe kadar beyanname vermesi gerekiyor.

Gayrimenkul sahiplerinin "kira gelir, emlak, değer artış kazancı, çevre temizlik vergisi" ödemesi gerekiyor. Bu tarihe kadar 2022’de elde edilen kira gelirleri için beyan verilecek. 2022’de elde edilen konut kira gelirlerinin 9 bin 500 TL’si gelir vergisinden istisna tutulacak. Bu ücreti geçmeyen kira gelirlerinin beyanı gerek olmadığı öğrenildi. İstisnayı aşan gelirini beyan etmeyen ya da eksik bildiren kişinin bu hakkı ortadan kalkıyor.

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! 31 Mart tarihinde sona eriyor!

İSTİSNA VE GÖTÜRÜ DÜŞER

Aile bireyleri her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname hazırlayacak. Beyannamede, gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde, pek çok gider indirimde kullanılabilecek. Örneğin 2023’te, evini 4 bin TL kiraya verip 48 bin TL geliri elde edip, götürü gider yöntemini seçen konut sahibi istisna tutarı 9 bin 500 TL’yi geçtiği için konut kira geliri beyan edilecek.

Önce 9500 istisna sonra da 38 bin 500 TL’den yüzde 15 götürü düşer (5775 TL) kalan 32 bin 725 TL üzerinden vergi hesaplanacak. Konut, işyeri sahibinin ödediği aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri kiraya verilen malla ilgili sigorta giderleri indirim olarak kullanılabilir.

İşte detaylar...


Geri Dön