Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Eviniz geri alınabilir! Resmen açıklandı!
Yapı kooperatiflerinde istifa halinde kooperatiflerin sağladığı imkanlardan yararlanma hakkı biter mi? İstifa durumunda kooperatife ait konut geri alınabilir mi? İşte ayrıntılar...
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta önce konuya genel olarak bakacağını belirterek, "Ortaklıktan çıkıldığında kooperatifin sağladığı imkanlardan da yararlanma son bulur ve elde edilenler geri alınabilir" ifadelerini kullandı.
Kooperatifin inşa ettiği dairelerden tahsis yapılan dairenin istifa halinde geri alınabileceğini vurgulayan Heper, "Çünkü tahsis tapulu bir mülk edinme değildir. Kurra ile hakkına düşen, o ortağa ayrılan dairedir" diyerek ortaklık biterse tahsisin de biteceğine dikkat çekti.
"Peki binalarda kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmaya başlanılmış, şahsi mülkiyet kurulmuş ve taraflar tapularını almışsa durum ne olur?" sorusunu da yanıtlayan Heper, Bu durumda artık şahsi mal olan konuttan tasarruf imkanı oluşacağına, yani bu mala sahip olan kişinin dairesini satabileceğine vurgu yaptı.
Konuyla ilgili "Çünkü artık o bağımsız bölümün kooperatifle ilişkisi kesilmiş, vatandaşın şahsi malı olmuştur" ifadelerini kullanan Heper, yasal koşullar kapsamında bu vatandaşın her türlü tasarruf imkanına sahip olduğunu, bunun arkasından kooperatif ortaklığından ayrılabileceğine dikkat çekerek, daire elden çıktığı için kooperatif ortaklığının gereği kalmadığını aktardı.
"Ancak benzer bir olayda bir tarihte Yargıtay o vatandaşa kooperatif ortaklığından ayrılmış olması nedeniyle dairenin iadesini öngörmüştü" diye konuşan Tamer Heper, "Oysa benim görüşüm ise kooperatif kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurup yeni düzene geçtiyse artık Kat Mülkiyeti Kanunu geçerli sayılacağından Kooperatifler Kanunu mevzuatı yalnızca aidat vb. olarak sürer, istifa durumunda bu da biter" açıklamasında buludu.
Ev kiraları zirveye ulaştı! Kira sözleşmelerinde 1 Temmuz detayına dikkat!