29 / 04 / 2024

Milyonlarca SSK ve BAĞKUR emeklisi merakla bekliyor... Ekim'de ara zam müjdesi gelir mi?

Milyonlarca SSK ve BAĞKUR emeklisi merakla bekliyor... Ekim'de ara zam müjdesi gelir mi?

Milyonlarca SSK ve BAĞKUR emeklisinin merakla beklediği ara zam için adeta nefesler tutuldu. Peki Ekim'de ara zam müjdesi gelir mi?



En düşük emekli maaşına ekim ayında bir ara zam olup olmayacağı sorusunun yanıtı emekli vatandaşların da gündeminde yer alıyor. 

CNN Türk Muhabiri Merve Tokaz, Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammet Bayram ile masadaki formülleri değerlendirdi. Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Çalışma Bakanlığı'nın çalışmalara başladığını belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammet Bayram, Binali Yıldırım'ın da buna ilişkin açıklama yaptığını ve "Meclis’in açılmasıyla beraber ilk işimiz en düşük emekli maaşından başlamak üzere tüm emeklilerimize bir maaş artışı yapılması." dediğini söyledi.

Milyonlarca SSK ve BAĞKUR emeklisi merakla bekliyor... Ekim de ara zam müjdesi gelir mi?

Yaptığı açıklamada 2023 yılının Ocak ayında en düşük emekli maaşının 5 bin 500 liradan, 7 bin 500 liraya yükseltildiğini belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammet Bayram Temmuz ayında yüzde 25 artış yapıldığını ve yüzde 25 artışın kök maaşı 6 bin TL ve altında olanlara yansıtılmadığını söyledi.

Açıklamasında "Eğer 7 bin 500 TL ve altında maaş alıyorsanız devletimiz bunu tamamlayacaktı." diyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammet Bayram o nedenle 7 bin 500 TL ve üzerinde maaş alanların bir ara zam beklentisi içerisinde olduğunu söyledi. En düşük emekli maaşı alanlara bir yansıma olmadığını belirten Muhammet Bayram, "Enflasyon hızlı bir şekilde yükseldiği için ara zam gereği hasıl oldu." dedi.

‘İKİ FORMÜL VAR’

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Ekim ayında Meclis'in açılacağını söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammet Bayram, "Buna ilişkin iki formül bulunuyor. En düşük emekli maaşının belli bir nebze artmasını bekliyoruz. Kök maaşta da artış olması gerekiyor. Örneklerde verdiğimiz gibi kök maaş 6 bin Türk Lirası ise yüzde 25’lik temmuz ayında yapılan artış 1.500 Türk Lirası yapıyor, 7 bin 500 Türk Lirası. Eğer siz 6 bin Türk Lirası'ndan daha az maaş alıyorsanız zam yansımıyor." dedi.

Yaptığı açıklamalarda o nedenle kök maaşlara birden en düşük emekli maaş seviyesine getirilmesi bundan sonraki yapılacak zammın anlamlı hale geleceğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammet Bayram açıklamasında En düşük emekli maaşı 10 bin TL seviyesine gelirse bundan sonra her artışın 10 bin TL üzerine yapılacağını söyledi.

Milyonlarca SSK ve BAĞKUR emeklisi merakla bekliyor... Ekim de ara zam müjdesi gelir mi?

Açıklamasında bir diğer formülün seyyanen zam olduğunu söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammet Bayram, Devlet Bahçeli'nin çağrıda bulunduğunu ve memurlara yapılan seyyanen zammın tüm emeklilere yansıtılması gerektiğine değindiğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammet Bayram açıklamasında emeklilere seyyanen zam yapmakla beraber kök maaş seviyesi artabilir oransal maaşların ir anlam ifade edebileceğini söyledi..

En düşük emekli maaşının 4 bin 500-5 bin civarı olduğunu ve  devletin bunu 7500 TL’ye tamamladığını kaydeden Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammet Bayram, "Kök maaş bütün emeklilerin 7 bin 500 Türk Lirası olmuş olsaydı 7 bin 500 Türk Lirası üzerinden artış alacaklardı, bu daha anlamlı olacaktı." dedi.

En düşük emekli maaşının asgari ücret 8 bin 506 TL iken, 7 bin 500 TL olduğunu söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammet Bayram, "Asgari ücretle olan makasa bakılacak olunursa yüzde 88 seviyesi karşımıza çıkıyor. Şu anda asgari ücret 11 bin 402 Türk Lirası seviyesine yükseltildi. En düşük emekli maaşı ise 7 bin 500 TL seviyesinde kaldı." dedi.

Burada asgari ücretle olan makasa bakıldığı zaman yeni düzenleme ile en düşük emekli maaşı aynı seviyede kaldığını ve asgari ücretin arttığını söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammet Bayram, yüzde 65’lik bir makas aralığı kaldığını kaydetti.

Ayrıca Sosyal Güvenlik Uzmanı Muhammet Bayram açıklamasında en düşük emekli maaşına asgari ücretliye göre olumsuz yönde makas açıldığı için seviyenin yüzde 88 seviyelerinde kalması bekleniyorsa en düşük emekli maaşının 10 bin Türk Lirası seviyesine gelmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İş Bankası emeklileri isyanda!

Memur ve memur emeklilerinin zam kararı Resmi Gazete'de yayımlandı!

Arazi yatırımında İstanbul, İzmir, Ankara'yı sollayacak 3 yeni il peş peşe açıklandı! Yatırımcılar acil bakın!


Geri Dön