02 / 05 / 2024

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiriyor! Yüzde 61,5 zam kapıda! 

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiriyor! Yüzde 61,5 zam kapıda! 

Emlak vergisine, müdahale edilmemesi halinde, 2023'te yeniden değerleme oranının (yüzde 122.93) yarısı kadar (yüzde 61,5 )otomatik zam yapılacak. Peki bu zam yapılmayabilir mi? İşte ayrıntılar..



Dünya Gazetesi köşe yazarı Zeki Gündüz, Cumhurbaşkanlığının karar almaması durumunda 2023'te emlak vergisinin 2022'ye göre yüzde 61,5 oranında otomatik artacağını vurguladı. 

Gündüz, ilgili madde metninin Cumhurbaşkanlığına verdiği yetkinin göz önüne alınması duurmunda, Cumhurbaşkanının yüzde 61,5 oranını yüzde 122.93 ile sıfır artış oranı arasında herhangi bir noktada belirleyebileceğini dile getirdi. 

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiriyor! Yüzde 61,5 zam kapıda! 

2021 yılında 2022-2026 dönemi için baz alınacak emlak vergisi betan değerleri tespit edilmişti. Değerlemeyi yapan komisyonlarca bir önceki seneye göre yüzde 10'ü geçen değer yükselişleri belirlendi.

2022 için belirlenen yüksek emlak vergisi değerlerine birçok dava açıldığına dikkat çeken Gündüz, "Davalar halen mahkemelerde çeşitli aşamalarda devam ediyor" açıklamasında bulundu. Bu davaların bir kısmının usul sorunları olan davalar olduğunu, bir kısmında da  yapılan takdirlerin yasaya uygun belirlenmediğinden hareketle mükellefler lehine kararlar verildiğini belirten Gündüz, yargı kararında işaret edilen eksikliği gidererek yeniden aynı tutarlarda verginin istendiğini belirtti. 

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiriyor! Yüzde 61,5 zam kapıda! 

2023 yılı için bu yüksek değerler üzerinden yüzde 61,5 yükseliş olmasının iyi karşılanmayacağının altını çizen Gündüz, kira artışının sınırlandığını fakat mlak vergisi artışlarında bir sınırlama olmadığını vurguladı. 

Konuyla ilgili "Emlak vergisi beyan değeri sadece emlak vergisini etkilemiyor. Emlak vergisi beyan değerinin dikkate alındığı bir çok mali yük açısından da bu belirleme önem taşıyor" ifadelerini kullanan Gündüz, "2023'teki artış yüzde 61,5 olursa, yüksek enflasyon ortamında yaşayan ve alım gücü hızla azalan, gelirleri o oranda artmayan, mülkü kirada ise kira yükselişi yasa ile sınırlanmış mülk sahiplerinin, vergilerinde bu oranda bir artış olması hakkaniyet duygusunu ve vergide adalet ilkesini sorgulatıyor" şeklinde konuştu. 

Gram altın 2 gün sonra tam olarak bu kadar olacak! Dolar için de net rakam geldi! İslam Memiş peş peşe açıkladı!

Memur maaşına Ocak'ta yüzde kaç zam gelecek? Memur maaşları kaç lira olacak? Hemen peş peşe hesaplanan rakamlara bakın!

Ev alacaklar hemen bakın! Yeni kampanya ile 0,69 faizli kredi gelecek mi? Detaylar netleşiyor! 


Geri Dön