Miras hukuku çocuğu olmayanlar!
Miras paylaşımı yapılacağında öncelikle birinci derece hısımlar denilen en yakın kişilere payları veriliyor. Peki miras hukuku çocuğu olmayanların durumu ne olacak? derseniz aşağıdaki gibi açıklamaya çalışalım:
Miras hukuku çocuğu olmayanlar!
Ölün halinde vefat eden kişinin geride miras bırakması mirasın kime ne kadar ve nasıl kalacağı alınan veraset ilamıyla belli oluyor. Alınan veraset ilamıyla bu tür sorular açıklığa kavuşmuş oluyor. İşte miras hukuku çocuğu olmayanların durumu da belli oluyor. Miras paylaşımı yapılacağında öncelikle birinci derece hısımlar denilen en yakın kişilere payları veriliyor. Peki miras hukuku çocuğu olmayanların durumu ne olacak derseniz aşağıdaki gibi açıklamaya çalışalım:
- Eğer vefat eden bir kimsenin çocuğu yoksa; miras eşine ve ölen kişinin anne ile babasının sağ olması halinde hem eşine hem anne ve babasına kalıyor.
- Ölen kişinin anne ve babası yoksa; ancak büyükanne ve büyükbabası varsa miras bu sefer de eşi ile büyükanne ve büyükbaba arasında paylaşılıyor.
- Bu demek oluyor ki; vefat eden kişinin anne ve babası yoksa büyükbaba ve büyükannesi mirastan hak sahibi olabiliyor. Zümre başının hayatta olması nedeniyle kardeşlerine mirastan pay kalmıyor. Yani zümre başı, alt soyun miras almasına engel oluyor. Vefat eden kişinin eşi ve çocukları yoksa; zümre başı olarak anne ve babası da yoksa miras kardeşlere kalıyor.
- Bunun yanı sıra yukarıda sayılan akraba hısımlarından hiçbiri yoksa yani; eşi, çocukları, anne ve babası, kardeşleri de yoksa söz konusu miras devlet hazinesine kalıyor.
Birinci dereceden mirasçılar kimdir?
Ölen kişinin eşinin mirastaki payı nedir?
Miras sözleşmesinden doğan davalar!
Miras hukuku nasıl yapılır?
Miras payları!
Miras hukuku soruları!
Miras hukukunda tenkis!
Miras hukukunda aile konutu!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com