Miras hukukunda akrabalık dereceleri!
Miras hukukunda akrabalık dereceleri birinci, ikinci ve üçüncü derece kan hısımları olarak ayrılıyor. Anne, baba ve çocuklar birinci derece kan bağını oluşturduğu için miras hukuku mirasın payında bu kişilere öncelik tanıyor...
Miras hukukunda akrabalık dereceleri!
Miras hukukunda akrabalık derecelerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
1) Birinci derece kan hısımları: Annemiz ,babamız ve çocuklarımız birinci derecede kan bağımız olan akrabalarımızdır.
2) İkinci derece kan hısımları: Kardeşlerimiz,torunlarımız , dedemiz ve ninemiz (babaanne,anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
3) Üçüncü derece kan hısımları: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler,amca,hala,dayı,teyze 3 . derece akrabalarımız çocukları 4. derece akrabamız olur.
Miras hukukunda akrabalık derecelerini sıraladıktan sonra dilerseniz kimin ne kadar miras payına sahip olduğundan da bahsedelim:
1. Geride çocuklar ve eş kalmışsa; eşin payı dörtte birdir(Çocukların yerini o çocuktan olan torunlar alır).
2. Geride çocuk olmayıp mirasçı olarak anne baba ve eş kalmışsa; eşin payı mirasın yarısıdır (Ölen anne babanın yerini o anne babadan olan kardeşler alır).
3. Geride anne baba ve kardeş de yoksa, büyükanne ve büyükbaba mirasçı oluyor. Bu durumda ise eşin payı dörtte üçtür (Ölen büyükanne ile büyük babanın yerini dayı, amca, hala, teyze alır. Ölen amca, dayı, hala, teyzenin payı ondan olan çocuklara kalır.)
4. Bu akrabaların hiçbiri yoksa eş mirasın tamamını alıyor.
5. Eğer geride eş de yoksa miras devlete kalıyor.
Dolayısıyla kimlerin mirasçı olacağı ölüm sırasında kimin hayatta olduğuna bağlı bir durumdur. Adam vefat ettiğinde kadın hayattaysa kadının mirasından payını alıyor, kadının aldığı pay da daha sonra kendi mirasçılarına kalıyor.
Kadın vefat ettiğinde adam hayattaysa kadının mirasından payını alıyor ve adamın aldığı pay da daha sonra kendi mirasçılarına kalıyor. Gelin veya damat, kayınvalidesine veya kayınpederine mirasçı olamıyor. Ama kayınvalide veya kayınpeder oğlu veya kızı hayattayken vefat ederse, mirası önce oğluna veya kızına kalır. Oğul veya kızının vefat etmesiyle oğul veya kıza geçen mirasın bir kısmı gelin veya damada geçebiliyor.
Miras hukukunda mahfuz hisse!
Miras hukukunda eşin payı!
Miras hukukunda evlatlık!
Miras hukuku üvey evlat!
Miras hukukunda alt soy!
Miras hukukunda tenkis!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com