09 / 01 / 2025

Miras ne zaman paylaşılır?

Miras ne zaman paylaşılır?

Miras hukuku mal paylaşımı,mirasçıların mirasa ortak iştirak edilecek şekilde Medeni Kanunla birlikte düzenleniyor.Mirasın birden çok kişiye kalması halinde miras paylaşımı yapılabiliyor.Peki miras ne zaman paylaşılır?



Miras ne zaman paylaşılır?

Bir kısım hısımlar, evlatlık ve sağ kalan eş, miras bırakanın ölümü anında hayatta olmak ve mirastan yoksunluğu gerektirecek konumda olmamak şartıyla kanuni mirasçı olarak kabul ediliyor. Medeni Kanun’a göre mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası devlete geçer ve devlet külli halef olmasına rağmen ölenin borçlarından yalnızca tereke malları değerince sorumlu oluyor.


Miras paylaşımı davasının süresi mirasının sayısına göre ve mahkemenin yoğunlğuna göre değişim gösterebiliyor. Miras paylaşımı davasında yapılacak olan araştırma ve tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında mal paylaşımı yapılıyor. 


Miras paylaşımı Tapu Sicil Müdürülüğüne talepte bulunularak yapılıyor.Miras paylaşımı sözleşmesi noter huzurunda gerçekleştiriliyor.


Mirasın ilanının çıkmasından sonra, eş mirasın dörtte birini alabiliyor. Geri kalan mirasın dörtte üçü mirasçının çocukları eşit oranda paylaşılıyor.Örneğin;400 liralık mirasın dörtte biri eşe, dörtte üçü ise çocuklara kalıyor. Bir çocuk varsa 300 lira, 2 çocuk varsa 150′şer lira, 3 çocuk varsa 100′er lira, 4 çocuk varsa 75′er lira miras alınıyor. 


Eğer çocuk yok ise eşle beraber anne ve baba mirasçı konumunda oluyor.Eş mirasın yarısını alırken,kalan para da anne ve babaya eşit oranda paylaştırılıyor.Anne baba da vefat ettiyse mirasbırakanın kardeşleri mirasçı konumuna geçiyor ve eşe verildikten sonra kalan para eşit miktarda paylaştırılıyor.


İstersek mirastan vazgeçme gibi bir hakkımız da bulunuyor.Bu hakka miras reddi deniyor. Miras reddi süresi üç ay olup, bu süre içinde Sulh Hukuk Mahkemesine başvuralarak mirasın reddedilmesi gerekiyor.



Miras paylaşımı dava dilekçesi!


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön