28 / 04 / 2024

Miras yoluyla elde edilen tarlalar artık kiralanabilecek!

Miras yoluyla elde edilen tarlalar artık kiralanabilecek!

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, miras yoluyla elde edilen tarla, toprak ve bağ gibi taşınmazlara dair önemli bir duyuru yaptı. Bu gelişme milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiriyor. Gizligider'in açıklamalarına göre tarla 2 yıl boyunca ekilmezse kiralanacak.



Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen 'Tarımın Kalbinden Dünyaya: Antalya Tarım Zirvesi' toplantısında konuşan Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, miras yoluyla devralınan tarım arazilerinin ekilmemesi durumunda alınacak yeni önlemleri açıkladı. Açılış konuşmasını yapan Gizligider, miras olarak kalan tarla, toprak ve bağların iki yıl süresince ekilmediği takdirde kiralanabileceğini vurguladı.

Dijital tarla kiralama yapılacak

Gizligider tarafından dile getirilen uzun yıllardan beri duyulan "Atıl tarım arazileri ekilsin" ve "Boş arazi kalmasın" gibi cümlelere bağlı olarak bir karara varıldı. Bu durumun Türkiye'deki özel miras hukukunun bu tür toprakların verimli bir şekilde kullanılmasına engel olduğu dile getirildi. Özellikle aile mirasları üzerindeki mülkiyet hukuku kısıtlamaları tarla, toprak ve bağ gibi arazilerin işlenmesini zorlaştırıyor.

Ancak bu soruna bir çözüm getirme amacıyla 5 Nisan 2023 itibarıyla yeni bir uygulamaya başlandığı belirtildi. Bu uygulama, boş arazilerin verimli bir şekilde kullanılmasını teşvik etmek amacıyla gerçekleşecek. İki yıl içerisinde hiçbir toprak parçasının işlenmemesi, kiralanmaması veya üretim yapılmaması durumunda bu arazilerin yeni bir yöntemle işleneceği açıklandı. 

Miras yoluyla elde edilen tarlalar artık kiralanabilecek!

2 yıl ekilmeyen tarlalar yeni uygulama itibariyle kiralanmaya başlayacak

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, miras yoluyla edinilen tarım arazilerinin ekilmemesi durumunda uygulanacak yeni bir yöntemi açıkladı. Miras yoluyla edinilen tarlalar, bağlar ve topraklar 2 yıl boyunca ekilmemişse bu araziler artık kiralanabilecek.

Gizligider, "Ailelerden miras yoluyla elde edilen tarım arazileri, genellikle miras hukuku ve mülkiyetle ilgili karmaşık durumlar nedeniyle verimli bir şekilde işlenemiyor. Bu nedenle, bu tarım arazilerini en yakın yerleşim yerinden başlayarak belirli bir süre içinde kiralamayı planlıyoruz. Bu kiralamayı dijital platformlar aracılığıyla gerçekleştireceğiz, böylece bu toprakları daha verimli bir şekilde kullanabiliriz" dedi.

O ildeki 53 adet tarla kiraya veriliyor! Yıllık kira bedelleri 2 bin 300 TL'den başlıyor! 

Eylül'de 280 bin 58 gayrimenkul satıldı! 4.8 milyar TL tapu harcı geliri elde edildi!

Ne dolar ne de altın... Arsa ve tarla yatırımı yapanlar köşeyi dönecek! Paranız dörde katlanacak!


Geri Dön