28 / 04 / 2024

Mirasçıların birbirlerine karşı sorumluluğu!

Mirasçıların birbirlerine karşı sorumluluğu!

Miras hukuku ve mirasın kaldığı yasal mirasçıların hak ve sorumlulukları Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, mirasçıların birbirlerine karşı sorumluluğu nedir? Mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir?



Mirasçıların birbirlerine karşı sorumluluğu!

Miras, bir kimsenin vefat etmesinin ardından geride bıraktığı mal varlığına deniyor. Miras hukuku ve mirasın kaldığı yasal mirasçıların hak ve sorumlulukları Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor.


Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlıyor.


Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebiliyor.


Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor. Peki, bu noktada mirasçıların birbirlerine karşı sorumluluğu nedir?


Mirasçıların birbirine karşı sorumluluğu nedir?

I. Garanti borcu

MADDE 679.- Paylaşmanın tamamlanmasından sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumludurlar.


Mirasçılar, paylaşmada her birine özgülenmiş olan alacakların varlığını birbirlerine karşı garanti ettikleri gibi; borsaya kayıtlı olan kıymetli evrak dışında, alacağın mirasçının hakkına mahsup edilen miktarı için borçlunun  ödeme gücünden adî kefil gibi sorumludurlar.


Garantiye ve kefalete  dayanan dava, paylaşma tarihinin veya daha sonra yerine getirilecek alacaklarda muacceliyet tarihinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.


II. Paylaşma sözleşmesinin geçersizliği

MADDE 680.- Borçlar Kanununun geçersizliğe ilişkin genel hükümleri, paylaşma sözleşmeleri hakkında da uygulanır.


Mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir?

I. Müteselsil sorumluluk

MADDE 681.- Mirasçılar, bölünmesine veya nakline alacaklı tarafından açık veya örtülü olarak rıza gösterilmemiş olan tereke borçlarından dolayı, paylaşmadan sonra da bütün malvarlıklarıyla müteselsilen sorumludurlar.


Paylaşmanın gerçekleştiği tarihin veya daha sonra yerine getirilecek borçlarda muacceliyet tarihinin üzerinden beş yıl geçmekle teselsül sona erer.


II. Mirasçılara rücu

MADDE 682.- Paylaşma sözleşmesinde ödenmesi kendisine yükletilmemiş olan bir tereke borcunu veya üzerine aldığı miktardan fazlasını ödeyen mirasçı, diğer mirasçılara rücu edebilir.


Rücu hakkı, ilk önce, ödenmiş olan borcu paylaşma sözleşmesiyle üstlenmiş bulunan mirasçıya karşı kullanılır.

Diğer hâllerde, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, mirasçılardan her biri terekedeki borçları miras payı oranında ödemekle yükümlüdür.


Miras işlemlerinin mali yönü!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön