04 / 05 / 2024

Mirasçılara rücu

Mirasçılara rücu

Genellikle sigorta hukukunda karşılaşılan rücu terimin Miras Hukukunda da yeri bulunuyor. Peki rücu ne demektir? Miras hukukunda mirasçılara rücu nedir? İşte Medeni Kanun yer alan mirasçılara rücu..

Mirasçıların birbirlerine karşı sorumluluğu!

Miras hukuku ve mirasın kaldığı yasal mirasçıların hak ve sorumlulukları Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, mirasçıların birbirlerine karşı sorumluluğu nedir? Mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir?

Miras paylaşımında detay! Üvey babadan miras kalır mı?

Miras ile ilgili konular günümüzde herkesi ilgilendiriyor ve gündemdeki yerini de koruyor.  Bir çok vatandaş kendisine miras kaldığını dahi bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında pek fazla bir şey bilmiyor. Bir konu başlığı da üvey babadan miras mı? 

Miras paylaşımları nasıl yapılır? Amcadan yeğene miras kalırsa süreç nasıl işler?

Günümüzde miras konusu vatandaşlar arasında merak edilen ve sıkça araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bir miras paylaşımına dair belirtilen ayrıntılar merak konusu olurken amcadan yeğene hangi durumlarda direkt olarak miras kalır. İşte haberin ayrıntıları...

Mirasçılar dikkat! Miras konusunda çığır açacak değişiklik yapıldı!

Çiftçi Kayıt Sisteminde “intikali gerçekleşmemiz yani henüz mirasçılara paylaşılmamış tarım arazileri” ile ilgili çığır açacak bir değişiklik yapıldı. Dünya gazetesi Köşe Yazarı Mine Ataman ise bugünkü köşesinde bu değişikliği ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte detaylar...

Miras kalan gayrimenkulün 2023 yılı intikal ücreti ne kadar?

Miras bırakan kişinin malvarlığının tereke adı ile mirasçılara kalmasını ifade eden intikal ücretinin detayları belli oldu. Peki, Miras kalan gayrimenkulün 2023 yılı intikal ücreti ne kadar?

Bağışlamada rücu ne demek?

Bağışlamada rücu, önemli bir hukuki terim olarak karşımıza çıkıyor. Bu terim Türk Borçlar Kanunu’nda yaygın olarak kullanılır. Bağışlamada rücu günlük hayatta çok kullanılmasa da bazı hukuki süreçlerde kullanılabilir. Peki bağışlamada rücu nedir, hangi işlemleri kapsar ve nerelerde kullanılır?

Miras kalan taşınmazlarda tapu intikal işlemleri nasıl yapılır?

Miras kalan taşınmazlarda bazı durumlarda tapu intikal işlemleri yapılır. Bu işlem, mirasın mirasçılara devredilmesidir. Belirli aşamalarla gerçekleşen bu işlemde dikkate alınması gereken bazı unsurlar vardır. Peki miras kalan taşınmazlarda tapu intikal işlemleri nasıl yapılır?

Dededen toruna direkt miras kalır mı? Miras paylaşımında merak edilenler...

Günümüzde miras paylaşımlarında uygulamanın nasıl yapılacağı çoğu vatandaş arasında merak ediliyor. Son zamanlarda dededen toruna miras kalması ile ilgili yasal uygulamlar nedir? İşte haberin aytıntıları...

Ayakkabıdaki ithalat vergisi arttı! Yan sanayici de koruma tedbirleri talep ediyor!

Ayakkabı sektöründe, ithal ürünlere karşı koruma tedbirinde artış gerçekleşti. 5 Eylül tarihi itibarıyla getirilen yeni uygulamayla ithal ayakkabılara ürün fiyatının 2 katı kadar vergi ödenecek. Öte yandan, ticari kredi almakta zorlanan yan sanayici de koruma tedbirleri talep ediyor.

Ölen kişinin borçlarından mirasçı sorumlu mudur? 

Bir kişi vefat ettiğinde, borçları mirasçılara devredilip devredilmediği merak konusudur. Bu süreçde yasal düzenlemeler devreye girerek bazı yöntemler vardır. Peki ölen kişinin borçlarından mirasçı sorumlu mudur ve süreç nasıl işler? İşte mirasçıların borç ödeme durumları...

Mirasçıya kalan ev için emlak vergisi ödemek zorunda mı?

Emlak vergisi, gayrimenkul sahiplerinin belirli dönemlerde ödemesi gereken bir vergi türüdür. Bu verginin mirasçılara kaldığında ödenip ödenmeme durumu merak ediliyor. Peki mirasçılar bu vergi türünü ödemek zorunda mı? İşte ev için emlak vergisinin miras durumunda ödenme durumu...

Çocuğu olmayan bir kişinin mirası kime kalır?

Miras hukuku, bir kimsenin hayatını kaybetmesi durumunda mal varlığının ve mülklerinin yasal mirasçılara nasıl dağıtılacağını düzenleyen önemli bir hukuki alanı ifade eder. Bu alanda, özellikle çocuksuz kişilerin miras paylaşımı ve özel durumlar, toplumda geniş ilgi gören konular arasında yer alır.

Kardeşten kardeşe miras kalır mı?

Miras, bir kişinin vefatından sonra geride bıraktığı mal varlığı, haklar ve borçların yasal mirasçılarına devri sürecidir. Kardeşten kardeşe miras kalır mı? Bekar kardeşin mirası kime kalır? Bekar ve çocuksuz olan kişinin mirası kime kalır? Bekar ve çocuklu kişinin mirası kime kalır? İşte yanıtı...

Mirasın mahkeme kararı ile satışı nasıl yapılır?

Miras, birine, ölen bir yakınından kalan mal mülktür. Miras yolu ile vatandaşlara konut, arsa ya da dükkan kalabilir. Bu mülklere dair vatandaşlar hangi işlemleri yapabilir? İşte detaylar!

Mirasçılara rücu Haberi

Mirasçılara rücu

Mirasçılara rücu nedir?

Rücu kelime anlamı olarak; bir kişinin, hukuken diğerinin yerine geçerek üçüncü kişilere karşı onun haklarını ve sorumluluklarını devralması durumu olarak tanımlanıyor.


Rücu kelimesinin kökeni Arapça olup, dönmek anlamına geliyor. Genellikle sigorta hukukunda karşılaşılan bu terimin Miras Hukukunda da yeri bulunuyor.


Miras hukukunda rücu ile ilgili yasal esaslar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor.


II. Mirasçılara rücu

MADDE 682.- Paylaşma sözleşmesinde ödenmesi kendisine yükletilmemiş olan bir tereke borcunu veya üzerine aldığı miktardan fazlasını ödeyen mirasçı, diğer mirasçılara rücu edebilir.


Rücu hakkı, ilk önce, ödenmiş olan borcu paylaşma sözleşmesiyle üstlenmiş bulunan mirasçıya karşı kullanılır.


Diğer hâllerde, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, mirasçılardan her biri terekedeki borçları miras payı oranında ödemekle yükümlüdür.


Mirasta pay devri nasıl yapılır?


Işıl Seren...