06 / 05 / 2024

Mirası reddetmenin sonuçları!

Mirası reddetmenin sonuçları!

Bir kimsenin vefatının ardından yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebiliyor. Kanunen miras, üç ay içinde reddolunabiliyor. Peki miras reddedilirse ne olur? Mirası reddetmenin sonuçları nelerdir?



Mirası reddetmenin sonuçları!

Bir kimsenin vefatının ardından yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebiliyor. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılıyor.


Kanunen miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlıyor.


Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir.


Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.


Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenlenir. Peki, miras reddedilirse ne olur? Mirası reddetmenin sonuçları nelerdir?


Mirasın reddedilmesi halinde, miras kalan "borç"ların ödemelerinden muaf olunuyor.


Mirasçıların mirası reddetmeleri, ölen kişiden eş ve çocuklarına bağlanabilecek dul ve yetim aylığının da reddi anlamına gelmiyor. 


Miras intikali nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön