10 / 05 / 2024

Mirasın hükmen reddi nedir, nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi şartları nelerdir?

Mirasın hükmen reddi nedir, nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi şartları nelerdir?

Reddi miras; bir kimsenin ölümünden sonra kalan mirasın tamamının kanuni mirasçılar ya da atanmış mirasçılar tarafından reddini ifade ediyor. Peki, Mirasın hükmen reddi nedir, nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi şartları nelerdir? İşte tüm merak edilenler..



Mirasın hükmen reddinin yapılabilmesi için mirasbırakanın ölüm anında borçlarını ödemekten aciz olması, bu durumun açıkça ve resmen tespit edilmiş olması ve terekenin benimsenmemiş olması şartları bulunuyor. 

Bu kapsamda mirasçılar tarafından terekenin borca batık olduğu ve ölüm tarihi itibariyle mirasbırakanın borç ödemekten aciz olduğunun tespiti için her zaman tespit davası açma haklarını bulunuyor. Terekenin borca batık olduğunun tespiti davalarında davanın miktarı ne olursa olsun asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.  

Mirasın hükmen reddi nedir, nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi şartları nelerdir?

TEREKENİN BORCA BATIK OLDUĞU NASIL TESPİT EDİLİR?

Terekenin borca batık olup olmadığının tespiti miras bırakanın malvarlığı ve borçların tamamen bilinmesiyle mümkün oluyor. Bunun için kişinin malvarlığı ve borcu mahkeme tarafından araştırılıyor. Mahkeme;

Vergi dairesinden,
Belediyeden,
Trafik Tescil Müdürlüğünden,
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden,
Bankalardan
Şirketlerden vb. kurumlardan sorularak terekenin aktif ve pasif unsurları belirleniyor. Mahkeme tarafından tüm deliller toplanıyor ve toplanan delillere göre karar veriliyor.

Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler 2022!

Reddi miras süresi geçince ne olur? Süresi geçen miras reddedilebilir mi?


Geri Dön