02 / 05 / 2024

Mirasta vasiyetin geçerliliği nedir?

Mirasta vasiyetin geçerliliği nedir?

Vasiyet,miras bırakanın beyanı ve mirasçı tayin etmesi olarak karşımıza çıkarken vasiyetname ise mirası resmî şekilde veya miras bırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak bildirmesidir.Peki,mirasta vasiyetin geçerliliği nedir?



Mirasta vasiyetin geçerliliği nedir?

Vasiyatnamenin geçerli olması için düzenlenirken mutlaka kanunlara uygun hazırlanması gerekiyor.Yoksa vasiyatname geçersiz oluyor.Vasiyatname noter, sulh yargıcı gibi bir resmi görevliler tarafından düzenleniyor.Vasiyet işlemini gerçekleştirmek için ayırt etme gücüne sahip ve on beş yaşını doldurmuş olunması gerekiyor.


Kanunda belirlenmiş şekil şartlarına uygun hazırlanmyan vasiyetname geçersiz sayılıyor.  Vasiyetname; resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olmak üzere üç farklı şekilde düzenlenebiliyor. Resmi vasiyetnamenin şekil şartları ile ilgili yükümlere Medeni Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddeleri aşağıda yer alıyor;


A. Vasiyet

I. Şekilleri

1. Genel olarak

MADDE 531.- Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabilir.


2. Resmî vasiyetname

a. Düzenlenmesi

MADDE 532.- 

Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenir.

Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir.


b. Memurun işlevi

MADDE 533.- 

Mirasbırakan, arzularını resmî memura bildirir. Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için mirasbırakana verir.

Vasiyetname, mirasbırakan tarafından okunup imzalanır.

Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalar.


c. Tanıkların katılması

MADDE 534.-

 Vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan hemen sonra mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder.

Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarrufa ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar.

Vasiyetname içeriğinin tanıklara bildirilmesi zorunlu değildir.


Sözlü vasiyet nasıl bırakılır?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön