Mobilya sektörünün pazar hacmi 2023'te 25 milyara ulaşacak!
Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektörünün 2023 hedeflerini anlattı.
Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, 2023 yılında dünyanın 5 mobilya ülkesinden biri olmayı hedeflediklerini, 25 milyar dolar üretim ve 10 milyar dolar ihracata ulaşmayı planladıklarını bildirdi.
Ahmet Güleç, düzenlediği basın toplantısında, ülke olarak hem zor hem de güzel günlerden geçildiğini, "devlet kurumlarına sızmış virüslerin temizlenmesinin" güzel günlerin en önemli nedeni olduğunu, sektörün çatı kuruluşu olarak, 15 Temmuz'daki hain darbe girişimini kınadıklarını ifade etti.
Türkiye'nin bütünlüğünü ve dünyadaki prestijini hedef alan bu girişimin engellenmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda sağduyulu bir şekilde sokaklara çıkarak büyük pay sahibi olanlara teşekkür eden Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Muhalefeti de bu süreçteki duruşlarından dolayı tebrik ediyoruz. Yapısal reformlar ile güçlenen ekonomimiz, bu ve buna benzer girişimlere karşı kırılgan değil. Türkiye ekonomisinin çarkları dönmeye devam ediyor. Darbe girişiminden hemen sonra federasyon olarak toplandık ve 2016-2017 faaliyetlerini konuştuk. Mobilya sektörü olarak dünden daha gür bir sesle işimizin başındayız. Türkiye mobilya sektörü, emin ve sağlam adımlarla yoluna devam edecek. Sektörümüz 2023 hedeflerine ulaşma yolunda bütün hızıyla yatırımlarını ve çalışmalarını sürdürüyor. 2023 yılında dünyanın 5 mobilya ülkesinden biri olmayı hedefliyoruz. 25 milyar dolar üretim, 10 milyar dolar da ihracat rakamına ulaşmayı planlıyoruz. Pazar hacminin ise 25 milyar dolara ulaşmasını ve en az 50 tasarım merkezine sahip olmayı amaçlıyoruz. Mobilya sektörünün 2023 yılı hedeflerine ulaşması için öncelikli olarak kurumsallaşmalıyız. KOBİ yapısı üretimde esneklik avantajı içerse de önümüzdeki dönemde birleşme, satın almalarla ölçeklerimizi büyütmeliyiz."
"ABD'ye ihracatın katlanarak artmasını bekliyoruz"
Ahmet Güleç, Türk mobilyasının kalitesinin ve Temmuz 2016 itibarıyla yüzde 72,4 olan kapasite kullanım oranının artırılması gerektiğini belirterek, Türkiye'de 61 ilde 36 bin mobilya üreticisi bulunduğunu, geçen yıl 5 milyar 749 milyon dolarlık üretim gerçekleştiğini, sektörün 500 bin kişiyi istihdam ettiğini ve 10 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu vurguladı.
Mobilyanın, dış ticaret fazlası veren ve istihdam dostu bir sektör olduğunu vurgulayan Güleç, "19 sektörü de etkiliyor. Sektörde 2015 yılında 2 milyar 315 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İhracatta Türkiye 12'nci sırada yer aldı." dedi.
İhracat pazarlarının Irak, Suudi Arabistan, Libya, Almanya, Azerbaycan, Fransa, Türkmenistan, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD olarak sıralandığını bildiren Güleç, hedef pazarların ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere olduğunu, 204 noktaya ihracat gerçekleştirdiklerini ve ihracatçı firma sayısının 10 bin seviyesinde bulunduğunu kaydetti.
Güleç, "Suudi Arabistan'a ihracatımız yüzde 2,7, İngiltere'ye yüzde 0,2 ve ABD'ye yüzde 0,3 yükseldi. Siyasi kriz yaşadığımız Rusya ise ilk 10'daki yerini kaybederken, onun yerini ABD aldı. Bu çok önemli bir gelişme. Birkaç yıldır tohumlarını ektiğimiz adımlar filizlenmeye başladı. Gelecek yıllarda ABD ihracatımızın katlanarak artmasını bekliyoruz." diye konuştu.
"MOSDER'le barışma olabilir, 2018'de tek fuar olabilir"
MOSFED Başkanı Güleç, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, mobilyada kredi kartlarına yapılan taksit sayısının 12 aya çıkarılmasının sektöre olumlu anlamda 10 puan kazandırdığını ifade ederek, "Yüzde 10 büyümemizi sağladı. Bunun en az 18 ay olması gerekiyor. Böylece yüzde 30 büyüyeceğimizi düşünüyoruz." dedi.
Güleç, bir soru üzerine, "Geçen yıla ve ilk 6 aya göre daha iyi durumdayız. 15 Temmuz haftasında değil, ama sonrasında satışlarımız artmaya başladı" diye konuştu.
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneğinin (MOSDER) MOSFED'den çıkması ve fuarların ikiye ayrılmasına ilişkin bir soruyu yanıtlarken Güleç, "Barışma olabilir, 2018'de tek fuar olabilir." ifadesini kullandı.
AA