25 / 12 / 2024

Mobilyanın kalbi Altınpark'ta atıyor!

Mobilyanın kalbi Altınpark'ta atıyor!

Mobilyanın kalbi Altınpark'ta atıyor. Mobilyacılar ve Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası' nın ev sahipliği yaptığı fuara Siteler esnafı ve de mobilya severler de yoğun katılım gösteriyor.



Eşi benzeri olmayan el emeği göz nuru eserler, Siteler esnafı tarafından ince bir işçiliğin ardından müşterilerin beğenisine sunulmak için Altınpark'taki fuarda yerini alıyor. Mobilyacılar ve Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın ev sahipliği yaptığı fuara Siteler esnafı ve mobilya severler yoğun katılım gösteriyor. Etkinlikte her kesimin yüzü gülüyor. Esnaflar, bu gibi organizasyonların kendileri için birlik ve beraberlik ruhu oluşturduğa inanıp mobilyada kalitenin adresi olarak Siteler'i gösteriyor. 


Tüketiciler ise Altınpark'taki fuar alanında şahit oldukları yüzlerce el emeği ürünü için üreticilere memnuniyetlerini bildiriyor. Habervaktim olarak sizin için Mobilya indirim Günleri'nin nabzını tuttuk. İmalatçılar ile vatandaşların birebir buluştuğu sıcak atmosferde satıcı ile alıcıların görüşünü aldık. 


"İLK AMACIMIZ ESNAFTA KARDEŞLİK RUHU OLUŞTURMAK İLE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ" 


Mobilya İndirim Günlerinin baş mimarı olan Mobilyacılar ve Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, Asıl amaçlarının esnaflar arasında birlik ve beraberlik ruhunu oluşturmaya çalıştıklarını ve bunun için büyük gayret gösterdiklerini ifade ederek şöyle konuştu: "Siteler'e gelen bir müşteri bir günde Siteler'i gezemez. Biz bu günü organizasyonlarla bütün esnafı bir araya topluyoruz. Esnaflar burada ürünlerini rahatlıkla satıyor ve tanıtma im"SİTELER BİR MARKA DEĞERİDİR" kanı buluyor. Müşterilere % 40 oranına varan bir indirim sağlanıyor. Burada şimdi ürün almanın tam sırası. 


Ben de mobilyacılar başkanı olarak mobilya almaya kalksam gelir buradan ürünümü alırım. Çünkü burası direkt üreticiden tüketiciye satış. 


Buraya toptancı bile mal almaya geliyor. Türkiye'nin her yerinde bizim malımızı  Ankara  diye satarlar. Ankara Siteler hala Türkiye'de bir numaradır. 


1960 yılında kurulmuş 50 senesini doldurmuş kendisini sürekli yenileyen ARGE'sini sürekli dinamik tutan bir Siteler var. Siteler artık daha iyi olacak şimdi % 99 oranında bir doluluğumuz var. Demek ki giderek gelişiyoruz. Bir zamanlar kentsel dönüşümü düşünülen Siteler şimdi tamamen dolu. 


Şimdilik bir park sorunumuz var. 0 da hallolursa Siteler'e gelen müşteri artacaktır. Biz müşteri memnuniyetini elimizden geldiği kadar burada icra etmeye çalışıyoruz. Biz A'dan Z'ye temiz bir şekilde ürünlerimizi müşterilerimize teslim etmek için gayret harcıyoruz. Müşteri her zaman haklıdır prensibiyle hareket ediyoruz. Geçmişte müşteri ile alıcı arasında bu gibi sıkıntılar yaşanmıştır. Biz bu konuda en iyi olmayı, hatasız olmayı hedefliyoruz. Biz bu indirim günlerinin 3'üncüsünü yaptık bunun devamını getireceğiz. Bu çalışmayı şimdilik amatör olarak yapıyoruz. Hiç KOSGEB desteği almadan bu işleri yapıyoruz. Diğer yapılan fuarlarda hep devlet desteği alınarak yapılıyor. Biz küçük bütçelerle bu işi yapıyoruz. Düşünün diğer fuarcıların yaptığı bütçe bizde olsa nasıl işler yaparız. Bunun için fuar sektöründe de bir denetim olması gerektiğini düşünüyoruz. Devlet parasının bu şekilde hiçe edildiğini de biliyoruz. Biz de KOSGEB desteği alarak yapabilirdik daha güzel bir bütçe olurdu elimizde. 


Görüyorsunuz burada kardeşlik hakim herkes birbiriyle muhabbet halinde herkes birbirinin çayını içiyor. 

Biz fuar gezilerini yaparken bile aynısını yaparak esnafların birbirini tanımasını istiyoruz. Şimdi Siteler'i düşünün bir yığın halinde biz bunları bir aynı yerde buluşturduk. Bir burada bir bütün gibi görünüp öyle hareket ediyoruz. Burada önemli olan insanların birbirini sevmesidir. Esnaflar birbirini kıskanmadığı sürece iş yapmaya başlar. O sattıkça keyif alır. 

Burada kardeşlik hakim." "RİSKİ AVANTAJA DÖNÜŞTÜRDÜK" "Kasım ayında mobilya günleri yapıyoruz aslında bu bir risktir. Fuarcılar bile fuar yapmaz kasım ayında. 


Büyük bir cesaretle bu işi yapıyoruz. 

İşte buradaki esnafımızın %70'i iş yapmış memnun durumda. Bu projenin desteklenmesi gerekiyor. İlçe belediyelerinden en azından bir bilboard desteği almalıyız; ama onların yapması gereken işin biz yapıyoruz. Diğer illerdeki mobilya sektörü kardeşlik havasında Ticaret Odası, belediyeler hep birlikte gerçekleştiriyor. Bu satılanlar bizim cebimize, bizim evimize gitmeyecek Ankara'ya mal olacak bu faaliyete herkesin destek vermesi gerekiyor. Gönüllü destek olmaları lazım. Biz sosyal patlamanın eşiğinde olan mobilya sektörünü çabalarımızla 4- 5 senede bir yere getirdik. Destek aldığımız devlet büyüklerimize sizin huzurunuzda teşekkür ediyoruz. Bize en büyük desteği Büyükşehir Belediyesi yaptı; ama aynı yardımı çevremizdeki ilçe belediyelerimizden göremedik. Onlarda şapkalarını önüne koyup bir düşünmelidir. Biz Ankara'yı büyütmek için uğraşıyoruz. Yani ortak sevdamızın adı Ankara. Dünya'ya ağaç işlerinde yüzde l'lik dilime sahibiz onun için mobilyacılık sektörüne destek vermeliyiz. Buradaki esnaflar Ahi Evran Kültürü'yle esnaflık yapıyor. Kefilsiz, senetsiz gelene ürün veriyor. Bizim esnaflarımız arasında sıkıntı olmaz. 


Şuan buradaki ürünler buz dağının görünen kısmı binlerce çeşidimiz Siteler'de tüketiciyi bekliyor." İndirim günlerinden memnun olduklarını ifade eden imalatçılar ise fuarda bulunmalarındaki tek amaçlarının satış yapmak olmadığını, burada kardeşlik ortamının aşılandığını Sitelerin kalitesini göstermek amacıyla ileriye dönük büyük bir yatırım olduğunu belirten imalatçılarda şöyle konuştu. 


TÜKETİCİYE KALİTEYİ GÖSTERMEK AMAÇLI BURDAYIZ 


Ufuk Şener, "Burada düzenlenen Mobilya İndirim Günleri'ni layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Mobilyacılar Ankara Ticaret Üyesi olarak burada bulunmaktan çok memnunum. Şunu belirtmek isterim ki buraya katılanlar genelde küçük esnaf, büyük esnaf yer almıyor. Biz de bu gibi çalışmalarla kendimizi göstermeye çalışıyoruz. Bunlar bizim için bir başlangıç daha iyi olabilir. Fuarın atmosferine bakarsak genelde gelen müşterilerimiz 40 yaş ve üstü gençlerden de katılım oluyor; ama yeteri kadar değil. Düğün mevsimi olmadığından insanlar alsa da çoğu sadece gelip bakıyor, kartlarımızı alıyor daha sonrasında ise tekrar bize uğrayıp beğendiği ürünü alıyor burası da bir nevi yatırım niteliğindedir. Ürünlerimize bakacak olursak buradaki eşyalar bir marka değerindedir; ama tanıtımı olmadığından geri planda kalıyor. Bu ürünler hep elde yapılan ince işçilik isteyen ürünler. Buradaki ustalarımız 45- 50 yaşındaki ustalarımız el emeği göz nuru eserler meydana çıkıyor. Fabrika çıkışı hiçbir şey yok. Bu el emeğini de korumak için devletin buna bir el atması gerekiyor. Yetişen usta yok. Bununla ilgili bir ARGE merkezi kurulmalı, teknik okullar açılmalıdır. Siteler artık değişti. 


Bu değişimin devamı sürdürülmelidir. Doğuya gidin çoğu yerde Ankara Siteler yazısı yazar. Ankara bu yüzden bir sanatkar okuludur. Türkiye'ye mobilyacılığı öğreten, mobilyacı yetiştiren Siteler'dir." 


"BİZİ BU ÇATININ ALTINDA TOPLAYAN ZORUNLULUK DEĞİL SAMİMİYET ORTAMI" 


Mustafa Yılmaz, "Başkanımıza öncelikle teşekkür ediyoruz. Mobilya İndirim Günleri'ni 3'üncü kez gerçekleştiriyor. Bize şimdiye kadar yapılmayan yardımları biz şimdi daha iyi görüyoruz. Bu etkinliklerde bizim mobilyacılık sektöründe gelişimimizi ve bizim kendi aramızda daha iyi organize olmamızı sağlıyor. Bizim buraya gelip de iş yapıp yapmamamız önemli değil. Biz buraya birlik ve beraberlik sağlamak için burada bulunuyoruz. Bizi bu çatının altında toplayan bir zorunluluk değil bir samimiyet ortamı, yardımlaşma, halka hizmet diyebiliriz. Bazı arkadaşlarımız işlerimiz iyi diye gelen olmuyor; ama ne kadar çok katılım olursa burası o kadar güzel olur." 


"MARKALAR AGBABA OLDU BİZ İMALATÇILAR GARİP"


Mustafa Ertaş, "Bu şekilde bir araya gelmemiz öncelikle aramızda bir gönül bağı oluşturuyor, birlik ve beraberlik bilincini oluşturuyor. Bu hizmetin devamlılığı ve sürekliliği de olursa bize maddi birgetiri olur. Başkanımızın bu şekildeki çalışmalarını destekliyoruz çalışmaların devam etmesi kanaatindeyiz. 


Buraya gelen tüketici ne yapacağına karar veremiyor. Biz onları elimizden geldiği kadar yönlendiriyoruz. Şimdi vatandaş markalı ürünlere bakıyor. 0 ürünlerin iyi olduğu söylenemez. İnternet sayfasındaki şikayet kutularına bakın şikayetten başka bir şey göremezsiniz. Tüketici hala onların ürünlerini alıyor, bize gelince de pahalı diye yakınıyorlar. Şimdi biz Siteler esnafı garip olduk, diğerleri ise ağbaba haline geldi. Şimdi işin aslı ürünün kalitesi değil marka satıyor. Paranın gücüyle her şey yapılıyor; ama sanatkar ise burada eziliyor. İşte bu tür etkinliklerle bir birlik beraberlik oluyor. Bizi buraya topluyorlar. Mobilya İndirim Günleri'nin 3'üncüsü oldu. bu proje daha da iyi olabilir. 

Bizim için bu bir deneyim bir çabalamadın Gelecek bizim için hayırlara vesile olacaktır." 


"FUARDAN EN İYİ ŞEKİLDE YARALANMAKTAN FAYDA VAR" 


Yakup Yavuz, "Sergilediğimiz ürünleri burada alıcıya ulaştırdığımız için bu indirim günleri adı altındaki etkinlikten çok memnunuz. Müşterilerimize elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Mobilyada indirim günleri olunca bizde tüketiciye % 20 ila 40 oranında bir indirim uyguluyoruz. Fuardan en iyi şekilde yaralanmakta fayda var. Burasının bize şu gibi katkısı da oldu. Mesela müşteri ile ilişkimiz burada kartımızı alıyorlar beğendikleri ürünleri daha sonrasında dükkanımıza gelip orada alıyorlar. 3- 5 ay sonra bile gelen oluyor. Bu gibi fuarların illaki faydasını görüyoruz." İbrahim Kaçar, "Siteler'de kalite, el işçiliği potansiyeli yüksek olduğu halde biz bunu Türkiye piyasasına tanıtamadığımızdan yakınıyoruz. 

Şimdi tüketiciye kaliteyi göstermek amaçlı indirim günleri tasarladık. 


Ahşabı, el oymacılığını, ham maddeyi, kaliteyi tüketici burada birebir görebiliyor. Şimdi müşteri eskisi gibi değil artık daha bilinçli internet aracılığıyla dünyayı gezerek aldığı ürünün kalite oranını bizden daha iyi biliyor. Bizim de iddiamız burada işte bizim ürünlerimiz büyük bir beğeni alıyor. Ürünlerimizi burada görenler bize teşekkür edip 'usta eline sağlık el emeği göz nuru olmuş' diyor. Artık bizim gibi imalatçılar yenileşti, kaliteleşti, markalaştı. Önceden biz mağazacının geri planında yer alıyorduk. Biz her zaman perdenin arkasındaydık. 


Bizim ürünlerimizi mağazacılar sergiliyordu. Şimdi ürünlerimizi direkt tüketiciye sunabiliyoruz. Ama imalatçı o aşamayı şimdi atlattı. Kaliteye doğru yöneldi. Bir de her esnaflıkta olur çer çöp olayı bu çöpler temizlendi. Şimdi sağlamları piyasada kaldı. Bu fuarlarda biz kendimizi kanıtlayarak imalatçıyı müşteriyi benimsetmeye çalışıyoruz. Biz Siteler esnafı olarak istediğimiz çeşitte ürün verebiliriz. Ben bir imalatçı olarak 350'ye yakın çeşidim var. Eskiden imalatçı da bu aşama yoktu. Biz üretimi ön plana çıkartarak daha da çeşitlenmeye çalışıyoruz. Mobilyacılık sektöründe her şey düzelmeye başlamışken bizim arkamızdan yetişenlerin olmaması üzücü bir şey biz artık son nesiliz. Önceden kendimi kalfa, usta ilan ediyordum şimdi ise tabiri yanlış olmazsa kral ilan ediyorum. 

Yani yeni ustaların yetişmesi şu evrede çok önemli. Artık mobilya bizim vazgeçilmezlerimiz arasına girdi. Önceden 100 kişiden 30'u mobilya alıyorsa şimdi yüzde yüzü alıyor. Bakıyorsunuz yemekler artık yerde değil yemek masasında yeniliyor. Önceden yerde otururduk şimdi lüks kanepelerde oturuyoruz bunun gibi onlarca örnek sayabiliriz daha." 


Haber Vaktim


Geri Dön