02 / 05 / 2024

Modern yapılara kentsel dönüşümle ulaşılır!

Modern yapılara kentsel dönüşümle ulaşılır!

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, inşaat sektrönden, kentsel dönüşüm projelerinden ve gayrimenkul fiyatlarından bahsetti.



Kentsel dönüşümün değişen ve gelişen kentlerin ihtiyaçlarına çözüm üretebilmek üzere uygulanan politikalar bütünlüğü olduğunu hatırlatan Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, “Kentsel dönüşüm şekil ve format değişikliklerinden geçse dahi kentler var oldukça işlemeye devam edecektir. Çağdaş ve modern yapılara kentsel dönüşümle ulaşılabilir” dedi.


İnşaat sektöründeki sıkıntılardan bahseder misiniz?


Konut sektöründe kredilerde bir sorun yok. Bugün bankalara gidin, inşaat sektöründe geri dönüşü problemli olan kredilerin payı yüzde 4’te kalır. İnsanlar konutu yatırım fırsatı olarak görüyorlar. Öte yandan ülkemizin deprem gerçeği var. Antalya’da sağlıklı olmayan konutlar yüzde 75 civarında. Bunların dönüştürülmesi lazım. İnsanların gelir seviyesi yükseldikçe daha iyi konutlarda yaşamak istiyor. Tabii ki bunlar inşaatı hareketlendirecek. İnşaat sektörü durmaz. Konut satışlarında yavaşlama olabilir ama konut fiyatları asla geri gelmez.


Antalya’nın kentsel dönüşüme bakışı nasıl? Kent yenilemesiyle ilgili projeler var mı?


Antalya’nın acilen kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Bu da kent merkezini bir an önce daha yaşanılır, modern bir hale getirmek için de siyaset üstü davranmamız gerektiği anlamına geliyor. İnsanlar güvendiği projelere ılımlı bakarlar biz sektör aktörleri de ürettiğimiz ve üreteceğimiz projelerde yalın ve daha az karmaşık olmak zorundayız. Birey olarak, toplum olarak ulaşmamız gereken nokta sürdürülebilir bir yaşam, sürdürülebilir bir çevre olmalı. Bunun için bugün neler yapmalıyız, çevre bilincimizi nasıl daha üst seviyelere taşıyabiliriz, insanları nasıl daha bilinçli yapabiliriz konusunda bir arayış içinde olmalı ve doğru yönde gitmeli ve herkesi bu yöne davet etmeliyiz. Ancak bu şekilde köyümüz, şehrimiz, ülkemiz ve dünyamız bizim o sevdiğimiz haliyle kalabilir ve gelecek için hem bize hem yeni nesillere bir miras olarak kalabilir. Biz kentsel dönüşümün sadece parsel bazında değil, ada bazında ya da şehir bazında olması gerektiğine inanıyoruz. Ancak böyle olursa sosyal donatı yeşil alanları daha geniş, yaşam alanları daha müsait olur. Kapalı otoparklı, yüzme havuzlu, güvenlikli, çağdaş, modern ve sağlam yapılara bu şekilde ulaşılabileceğini düşünüyoruz.


Kentsel dönüşümün geleceğini nasıl görüyorsunuz?


Kentsel dönüşüm değişen ve gelişen kentlerin ihtiyaçlarına çözüm üretebilmek üzere uygulanan politikalar bütünüdür. Bu bağlamda düşündüğümüzde kentsel dönüşüm şekil ve format değişikliklerinden geçse dahi kentler var oldukça işlemeye devam edecektir.


Gayrimenkul fiyatlarında da artış söz konusu. Bu artış devam edecek mi? Piyasada projelerde yanlış fiyatlandırma görüyor musunuz?


Şehrimiz gelişmekte hem iç hem de dünya piyasalarınca talep görmektedir. Konut satış bedeli veya kira bedelinin artması doğaldır. Piyasalardaki arz ve talep dengesi serbest bir piyasanın temel parametresidir. Yeni arsaların üretilmemesi konut üretimini olumsuz etkilemekte, öte yandan artan talepleri karşılayamadıkça fiyatların artması kaçınılmazdır. Emlak piyasası ilçelere göre farklılıklar gösterir Antalya’da. Yapılan binanın maliyetini belirleyen en büyük etken ise arsadır. Yer ve semte göre fiyat farkı mutlaka vardır. Arsası iyi olan yerlerde inşaat maliyeti yüksektir. Dolayısıyla da zengin kesime hitap eder. Ancak bu tür arsaların şehrimizde artık pek kalmadığını görüyoruz.


Önüne gelen müteahhit olmaya başladı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Farklı sektörlerden gelenlerin bu işte tutunabilme şansı nedir?


Doğru söylüyorsunuz. Müteahhidin bir tarifi ve de bir sorumluluğu olmalı. Ülkemizde dünyada eşi benzeri olmayan bir müteahhitlik sistemi var. Bu alan kesinlikle bir düzenleme ile yasal hale getirilmeli, her önüne gelen müteahhit olmamalı. Bizim ülkemizde binlerce müteahhit var. Müteahhit yaptığı işle hem tüketiciye karşı, hem çalıştırdığı insanlara karşı, hem mal temin ettiği malzemecilere, hem de belediyelere ve devlete karşı sorumludur.  Hiçbir iş yapamayanlar, biraz eline para geçenler müteahhit olmamalıdır. İnşaat sektörü var olan bir alan olmasına rağmen maalesef mesleğin Türk Ticaret Kanununda tanımı olmayan bir sektördür, işte bu yüzdendir ki yıllardır emek verdiğim ve de sektörün olmazsa olmaz düzenlemesi olan Bir an önce Müteahhitlik Hizmet Yasası’nın çıkarılması gerekiyor. Bu dönüşüm sektörün yaşadığı birçok problemi çözüme kavuşturacak, sorunların daha hızlı ve günün şartlarına uygun bir şekilde çözümlenmesine vesile olacaktır.      


Müteahhit olmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler olacaktır?


İşini çok sevmek en önemlisi. İş hayatına atılmak maliyet hesaplamak demek olduğundan, parayı nasıl yöneteceklerini iyi öğrenmeleri gerekir. Çok çalışmak ve gayretli olmak gerekir. Sürekli kendini geliştirmek tavsiyelerim arasındadır. Bunun yanında insan ilişkilerini en üst düzeyde tutmak da mesleki başarı için çok önemlidir.  İş hayatına atıldıklarında tecrübeli insanlarla birlikte olsunlar. Öğrendiklerinden yeni bir şeyler üretsinler. Bunu yapabildikleri sürece her zaman değerli olacaklardır.


İnşaattaki büyüme, olumlu ve olumsuz gelişmeler ne şekilde şu an için. Bu gelişmeler ihracata ne şekilde yansıyacaktır?


Küresel ve bölgesel siyasi politikalar ve bunların ekonomiye yansımalarından en çok etkilenen sektörlerden biri de inşaat ve inşaat malzemeleri sektörüdür. Tüm İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu yetkilileri ile yaptığımız gündem buluşmalarında ve üç ayda bir hazırlanan inşaat analiz raporuna göre ekonomik ve siyasi beklentiler masaya yatırıyoruz.



Akdeniz Manşet


Geri Dön