06 / 05 / 2024

Moody's Türkiye’nin bu seneye ilişkin büyüme tahminini güncelledi!

Moody's Türkiye’nin bu seneye ilişkin büyüme tahminini güncelledi!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 4,5'ten yüzde 5,3’e yükseltildiğini bildirdi.



Raporda, küresel ekonominin kalıcı enflasyon görünümü sebebiyle yüksek belirsizliğin görüldüğü bir gerileme sürecinin eşiğinde olduğu, küresel ekonominin parasal politika sıkılaştırılması, jeopolitik ve finansal piyasa oynaklığı gibi bir dizi zorlukla karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Küresel büyüme 2023 yılında yavaşlayacak ve 2024 yılında da durgunluğunu korumaya devam edecek. Eğer hükümetler ve merkez bankaları, ekonomileri mevcut zorluklara karşı yönlendirebilmeyi başarabilirse 2024 yılında yine de görece bir istikrar süreci oluşabilir.”

Derecelendirme kuruluşu raporu, G20 ekonomileri için büyüme tahminini bu yıl yüzde 2,5'ten yüzde 2,1'e ve gelecek yıl için yüzde 2,1'den yüzde 1,3'e düşürdü.

Başta Avrupa ve Kuzey Amerika olmak üzere gelişmiş ekonomilerde ekonomik aktivitenin yavaşlaması nedeniyle küresel ekonomik çıktının 2023 yılında keskin bir şekilde yavaşlamasının beklendiği bildiriliyor.

Rapora göre, küresel ekonomik aktivitenin 2024 yılında ortalama trendin altında sadece yüzde 2,2 oranında büyümesi bekleniyor.

Moody s Türkiye’nin bu seneye ilişkin büyüme tahminini güncelledi!

Küresel ekonomik görünüme bağlı olarak sıkılaşan para politikası, artan faiz oranları ve güçlenen ABD dolarının geleceğe yönelik finansal riskler oluşturduğu dikkate alındığında, derecelendirme kuruluşlarının temel beklentisi, merkez bankalarının para politikasındaki istikrarsız sıkılaştırma sürecine devam etmesi olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, ABD ekonomisinin bu seneye yönelik büyüme tahminin yüzde 1,9’dan yüzde 1,8’e, 2023 senesine ilişkin büyüme tahminin ise yüzde 1,3’ten yüzde 0,4’e çekildiği kaydedildi.

Kredi derecelendirme kuruluşunun raporunda, Avro Bölgesi ekonomisinin ise bu yıla ilişkin büyüme tahminin yüzde 2,5’tan yüzde 3’e artırıldığı, 2023 yılına ilişkin yüzde 0,3 olan büyüme tahminin ise yüzde 0,6 daralma olarak güncellendiği belirtildi.

Raporda, Çin ekonomisin ise bu yıla ilişkin büyüme tahminin yüzde 3,5’tan yüzde 3’e, gelecek yıla ilişkin büyüme tahminin ise yüzde 4,8’den yüzde 4’e düşürüldüğü belirtildi.

Kredi derecelendirme kuruluşunun raporunda, ayrıca önümüzdeki süreçte Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin makro ekonomik görünümde temel jeopolitik risk olarak kalmaya devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Bakan Nebati'den flaş ÖTV indirimi açıklaması!
Resmi Gazete’de yayımlandı! İşverenden çalışana fatura desteği! İşte detaylar!
Morgan Stanley'den yeni Türkiye'ye not!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön