27 / 04 / 2024

Mortgage oranlarının düşmesi konut inşaatını 7 ayın en yüksek seviyesine taşıdı!

Mortgage oranlarının düşmesi konut inşaatını 7 ayın en yüksek seviyesine taşıdı!

Freddie Mac son zamanlarda sık sık gündeme gelen mortgage oranlarında önemli bir düşüş olduğunu ve bunun da yeni konut inşaatlarının Mayıs'tan bu yana en yüksek noktaya ulaşmasına neden olduğunu kaydetti.



Federal Konut Kredisi Mortgage Şirketi Freddie Mac, mortgage oranlarında önemli bir düşüş olduğunu ve bunun da yeni konut inşaatlarının Mayıs'tan bu yana en yüksek noktaya ulaşmasına neden olduğunu belirtt. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre ortalama 30 senelik sabit mortgage oranı yüzde 6.67'ye gerileyerek geçen haftanın ortalaması olan yaklaşık yüzde yediden (yüzde 6.95) istikrarlı bir düşüş gösterdi. Söz konusu bu oran bir önceki senenin ortalamasından (yüzde 6,27) yalnızca biraz daha yüksek. Benzer biçimde 15 senelik sabit mortgage oranı da yüzde 5,95'e gerileyerek geçen haftaki yüzde 6,38'lik oranın altına düşmüş olsa da geçen seneki yüzde 5,69'luk oranın üzerinde seyrediyor.

Investing'te yer alan habere göre borçlanma maliyetlerindeki bu düşüşün konut piyasası üzerinde somut bir etkisi olmuş, alıcıların ilgisi artmış ve konut inşaatçılarının güveni yükseldi. Bu yenilenen coşku, konut sektörü için olumlu bir gelişmeye işaret eden yeni konut inşaatlarındaki artışta açıkça görülmektedir.

Yine paylaşılan bilgilere göre düşük mortgage oranları, oranların daha yüksek olduğu zamanlarda tereddüt etmiş olabilecek potansiyel konut alıcıları için genellikle bir teşvik işlevi görmektedir. Ayrıca mevcut konut sahiplerine ipoteklerini daha uygun koşullarda yeniden finanse etme fırsatı sunarak aylık ödemeleri ve genel kredi maliyetlerini potansiyel şekilde azaltır.

Mortgage oranlarının düşmesi konut inşaatını 7 ayın en yüksek seviyesine taşıdı!

Aktarılan detaylara göre ekonominin genelini önemli ölçüde etkileyebilen konut piyasası, hem piyasa katılımcıları hem de politika yapıcılar tarafından yakından izleniyor. Mortgage oranlarında görülen değişiklikler tüketici harcamalarını ve yatırım kararlarını etkileyebildiğinden, bu son düşüş ekonomik eğilimlerin önemli bir göstergesi durumuna geldi.

Freddie Mac'in merakla beklenen raporu, konutlar için borçlanma maliyetinde anlık bir gevşemeye işaret ediyor ve söz konusu bu durum devam ettiği takdirde daha geniş etkilere sahip olabilir. Konut inşaatçılarının bu değişime inşaatları artırarak cevap vermesi, ülke genelinde çeşitli pazarlarda görülen envanter eksikliklerinin bir kısmının hafifletilmesine yardımcı da olabilir.

Bununla beraber bu değişen piyasa koşullarında alıcı ilgisi artış gösterirken, medyan konut fiyatlarının tüm dünyayı etkisi alan pandemi öncesi rakamlardan önemli ölçüde yüksek kaldığını (yaklaşık yüzde kırk artış) belirtmek önemlidir. Buna ek olarak, konut stoku yetersiz kalmaya devam ederek (yaklaşık üçte bir oranında azaldı), süregelen arz zorluklarının altını da çiziyor.

Ayrıca paylaşılan bilgilere göre konut sektörü bu değişen koşullara uyum sağlarken, paydaşlar mortgage oranlarındaki bu düşüş eğiliminin sürüp sürmeyeceğini ve 2024'e girerken konut alıcılarının davranışlarını ve emlak piyasasını nasıl etkileyebileceğini de yakından takip edecek. Bu haftaki mortgage oranlarındaki düşüş, bir önceki senenin Kasım ayından bu yana görülen en büyük düşüş olarak dikkat çekerken, mevcut oranları bir sene önceki oranlara yaklaştırdı ve o zamanki oranlarla şimdiki oranlar arasında sadece yarım puanlık (0,4 puan) marjinal bir fark oluştu.

 

Konut satış fiyatı artışında Kasım ayı şampiyonu il açıklandı!

Bankada parası olanlar hemen baksın! Paranız daha çok katlanacak! Mevduat faizi yüzde 52'yi aştı!

İkinci el otomobilde beklenti 6.8 milyon!


Geri Dön