29 / 04 / 2024

İkinci el otomobilde beklenti 6.8 milyon!

İkinci el otomobilde beklenti 6.8 milyon!

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç ikinci el otomobil pazarı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Ekim'den sonra Kasım ayında da daralma sürdü; 2.el otomobil pazarının 6.8 milyon bandında olacağını öngörüyoruz” dedi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) motorlu taşıt piyasalarına ilişkin merakla beklenen kasım ayı istatistiklerini açıkladı. 

Söz konusu resmi rakamlara göre son dönemlerde gündemden düşmeyen 2. el taşıt piyasasında Kasım'da geçen senenin aynı ayına göre yüzde 22 oranında düşüş yaşandı; geçen sene Kasım'da 580 bin 271 adet şeklinde gerçekleşen pazar, bu senenin kasım ayını 452 bin 347 adet şeklinde kapattı.

Gündemden düşmeyen konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan  Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, pazarın ekim ayından itibaren ciddi bir daralma yaşadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Senenin geneline baktığımız zaman 2023 yılının ilk 11 ayında 2022 yılının aynı dönemine kıyasla 2. el otomobil pazarında yüzde 13,88’lik bir büyüme var. 2022'nin ilk 11 aylık döneminde 5 milyon 631 bin 862 adet şeklinde olan pazar, bu senenin aynı döneminde 781 bin 594 adet artışla 6 milyon 413 bin 456 adet şeklinde gerçekleşti. Senenin ilk 5 ayında pazarda yükseliş ivmesi yaşansa da Haziran'da ve ardından Ekim'de söz konusu bu pazarda sert bir düşüş yaşandı, Kasım'da da daralma devam etti. Bu senenin tamamında 1 milyon 150 bin civarında sıfır aracın satılacağını, 2. el otomobil pazarının da 6.8 milyon bandında olacağını öngörüyoruz. 2. el tüm motorlu kara taşıtlarının kapanış rakamlarının da 10 milyon bandında olacağını düşünüyoruz.”

İkinci el otomobilde beklenti 6.8 milyon!

2023 yılı 2. el pazarı ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Erkoç, “2023'ün ilk 3 ayında 2. el pazarı ciddi bir büyüme ivmesi yakalamıştı. Ocak şubat dönemine bakıldığı zaman geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 69 oranında bir büyüme yaşandı; mart ayında gerek sıfır gerekse 2. el otomobil satışlarının rekor kırdığına şahit olurken, söz konusu bu hareketlilik nisan ve mayıs aylarında da sürdü. Yaşanan bu yükseliş ivmesinin başlıca nedenleri var. Bayilerde 0 araç bulamayan vatandaşlarımızın 2. ele yönelmesi, döviz kurunun belirsiz seyrediyor olması ile vatandaşların otomobil alımını bir yatırım unsuru olarak görmesi ve ne yazık ki bu işi 2. bir meslek haline getiren kişilerin stoklama yapmasıyla 2. el daha fazla rağbet görmeye başlamıştı. Ayrıca 2023 yılının başlarında tüm dünyayı etkisiyle pandemi nedeniyle araç üretim ve tedarikinde yaşanan sıkıntıların henüz çözülememiş olması da 2. ele talebi arttırmıştı. Fakat 2. el pazarı, kurlarda yükselişin başladığı Haziran'da keskin bir daralma yaşadı ve piyasa, temmuz ve ağustos aylarında da yeterince toparlanamadı. Yaşanan bu kan kaybında, 0 araca yöneliş de etkili oldu. Bu sene 2. keskin daralma da Ekim ayında yaşandı ve Kasım ayında da düşüş sürdü. Daha önceki senelerde yıl sonuna doğru sıfır araç bayileri araç kampanyaları yaptığı için bu dönemde piyasada hareketlilik olurdu. Fakat şu an hem sıfır hem 2. el piyasasında durağanlık olduğunu gözlemliyoruz” diye konuştu.

İkinci el otomobilde beklenti 6.8 milyon!

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada pazarda yaşanan daralmanın başlıca nedenlerinin faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının düşük olması ve vatandaşların finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılardan kaynaklı olduğunu kaydeden Erkoç, şunları dile getirdi:  “Piyasanın canlanması için vatandaşların banka kredisi kullanırken yaşadığı sıkıntıların ortadan kalkması gerekli. Önceden taşıt kredisi kullanımında araç tutarlarının yüzde 70’ini kredi olarak alabiliyordunuz, ancak şu an yüzde 30’unu kullanabiliyorsunuz. Bu konuda iyileştirme yapılmadığı durumda piyasa 2024'te durgun seyredecektir. Ayrıca piyasanın durgunluğundan kaynaklı fiyatların daha fazla düşeceğine ilişkin yanlış bir algı da bulunuyor; bu da ihtiyaç sahiplerinin beklemesine, ihtiyaçlarını ertelemesine neden oluyor. Bunun doğru olmadığını söyleyebiliriz. Döviz kuru yükseldikçe araç fiyatları yükselmeyi sürdürecek.”

2024 yılı öngörülerini de anlatan Erkoç, “Önümüzdeki sene 650-700 bin civarında sıfır aracın satılacağını, 2. el otomobil pazarının da 6.4 milyon dolaylarında olacağını tahmin ediyoruz. Ticari araçlar da dahil tüm 2. el motorlu kara taşıtı satışlarının da 9 milyon civarında olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
 

Ümraniye'nin yeni kentsel dönüşüm projeleri açıklandı: Karabekir'e 61.350, Dudullu'ya 22.650 bağımsız birim yapılacak!

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pisti 25 Aralık'ta açılıyor! 2024'e iki pistle girecek!

Bakan Vedat Işıkhan'dan son dakika asgari ücret, 

Geri Dön