Muammer Güler: Umarım AKM yıkılır
İstanbul Valisi Muammer Güler, "Umarım AKM yıkılarak yerine İstanbul'a yakışır bir bina yapılır" dedi
Haldun Taner'in yazdığı Yücel Erten'in yönettiği 'Keşanlı Ali Destanı' adlı oyun, Muhsin Ertuğrul Sahnesi 31 Mart 2008'de perdelerini kapatırken sahnelenen son oyundu.
Önceki akşam, Muhsin Ertuğrul'da yine Keşanlı Ali Destanı sahnedeydi. Tiyatro, soğuk hava ve kar yağışına rağmen hayli kalabalıktı. Pek çok davetlinin yanı sıra Muhsin Ertuğrul'un eşi Handan Ertuğrul da geceye katıldı. Oyun öncesinde, fuaye alanında pek çok fısıltı dolaştı. Kapı önünde yaşanan araç sıkıntısı, kar yağışı ile zeminin kaygan hale gelişi, oyun arasında yapılan duyuruların fuaye alanından duyulmaması ve tabii her şeyden önemlisi 'muhteşem bir sahne' oluşu. 'Sahne önünde tüm bunlar konuşulurken, sahne arkasında neler oluyordu, oyuncu ve yönetmenler yeni sahnelerini nasıl buldular? Eksiklikler var mı?' gibi soruları da tiyatro dünyasına sorduk.
'Kim daha güzel bir eve taşınmak istemez ki?'
Ayşenil Şamlıoğlu: "Sağlıklı ve çağdaş bir tiyatro binası var artık elimizde. İnşallah seyircimizle çok güzel oyunları paylaşacağız bu binada. Yapılacak bir sürü şey var. Ufak tefek eksikliklerin bir listesi çıkarıldı, her biri süratle hazırlanıyor. Burası bizim evimiz ve son derece memnunuz. Kim, yeni ve daha güzel bir eve taşınmayı istemez ki?"
'Kongre merkezi'nden ayrıştırılmış bir tiyatro'
Orhan Alkaya: 2009 Temmuz'una kadar ekip arkadaşlarımla birlikte proje üzerinde revizyon çalışmalarımızı sürdürdük. Sofitanın yükseltilmesi, sahne derinliğinin artırılması benzeri makro ölçekte revizyonlar bu dönemde yapıldı. Sonra ise irtibatımız kesildi. Açıldıktan sonra sahneyi görmedim. Türkiye'de projecilik zihniyeti hakim olmadığı için, giderilebilir sorunlar olabilir ve giderilir. Sonuçta, 27 (genişlik)x20 (derinlik)x14 (kullanılabilir sofita) metre ölçülerinde, 14x6 metre hareketli portallere sahip iyi bir sahne; 150'şer metrekarelik iki stüdyo, 2100 metrekare alanda sanatsal ve idari yönetim katları, 180 metrekare alanda kütüphane ve 130 metrekare alanda Boğaz manzaralı bir kafeteryası olan, Kongre merkezinden bütünüyle ayrıştırılmış bir tiyatro binası yaşamaya başladı. Şaftın ön yüzündeki Harbiye Kongre Merkezi yazısının yerine Şehir Tiyatroları yazısı konulduğunda süreç tamamlanmış olacak.
'Esas olan insanları ikna edebilmek'
M. Nurullah Tuncer: Karşılaştığım ilk sorun ışıktı. Prova yaparken elektrikler kesildi ve tüm ayarlar silindi. Bu bir eksikliktir ama can alıcı değildir. Yıkılacağı söylendiğinde yaşananlar da bilgi eksikliğinden kaynaklandı. AKM meselesinin de bir an önce çözülebilmesi için, yıkılacak mı, yerine nasıl bir şey yapılacak? Tüm bunların önce kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Esas olan insanları ikna edebilmek. Bu sayede zaman da kaybedilmez, çünkü bir yıldır AKM kapalı.
'Umarım AKM de bir an önce hizmete girer'
Lemi Bilgin: Bizim için tiyatrolar bir yuva. Kapananlar ne kadar üzüyorsa, açılanlar da o kadar çok sevindirir. Henüz görme şansım olmadı ama son derece teknik bir donanıma sahip olduğunu biliyorum. Benim bütün hedefim bol tiyatro sahnesi. Türkiye'nin birçok şehrinde tiyatro yok. Onun için ne kadar çok tiyatro sahnesi yapılırsa mutlu oluyoruz. Umarım AKM de bir an önce sanatçıların ve sanatseverlerin hizmetine girer.
'Verilen sözler yerine getirilmiş'
Engin Alkan: Muhsin Ertuğrul yıkıldığında o kazma bizim de etimize saplandı. Çözüm keşke yıkmak yerine ihtiyaç varsa yeni binalar yapmak olsaydı. Ama sonuç olarak orada büyük bir kültür kompleksi yapılacaktı. Esas olan Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin mevcut şartlarının daha azına razı olmamaktı. Bu da kendi idari katları, fuayesi, stüdyoları, ayrı bir girişi olan, teknik altyapısı yükseltilmiş bir müstakil bir binaya kavuşmakla olabilirdi. Ben tüm bu şartlara uyulduğunu gördüm. Tek kaybımız ise Cep Tiyatrosu.
'Eksikleri var ama muhteşem'
Hikmet Körmükçü: Ben 37 yıldır bu tiyatrodayım. Yeni olması tertemiz olması, çok olanaklı olması güzel şeyler. Ama bendeki o eski duygusallıktan belki bana biraz soğuk geldi bina. Eksiği çok ama zamanla bunlar giderilecektir ve tabii bunlar espri konusu olacak şeyler. Ama son derece modern ve 5 yıldızlı otel gibi her şeyi muhteşem.
'Darısı Atatürk Kültür Merkezi'nin başına'
Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin galasına katılan İstanbul Valisi Muammer Güler, tiyatro camiasının çok modern bir binaya kavuştuğunu ifade etti. Güler, Muhsin Ertuğrul Sahnesi yıkılmadan önce yapılan spekülasyonlara dikkat çekerek, "Darısı Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) başına. İşin siyasi yönü beni ilgilendirmez. Umarım AKM de yıkılarak yerine İstanbul'a yakışır bir bina yapılır. 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul şimdilik bu fırsatı ne yazık ki kaçırdı." dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yıllardır görev yapan Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıpranmış halinden çıkartılarak yenilendiğini ve tekrar İstanbullu sanatseverlerle kucaklaştığını söyledi.
ZAMAN/Yavuz Ulutürk