30 / 04 / 2024

Mudanya Mütareke Evi Müzesi yeniden ziyarete açıldı!

Mudanya Mütareke Evi Müzesi yeniden ziyarete açıldı!

Kurtuluş Savaşı sonrası büyük öneme sahip Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığı, 1937'de müzeye dönüştürülen Mudanya Mütareke Evi Müzesi'sinin restorasyonunun tamamlanması ve tekrar ziyarete açılması dolayısıyla tören yapıldı.



Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilen "Mudanya Mütareke Evi Müzesi", anlaşmanın 92'nci yıl dönümünde tekrar ziyarete açıldı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, müzenin önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yaklaşık 20 ay süren restorasyonla binanın orijinal kimliğine kavuşturulduğunu söyledi.


Büyük Taarruz'un sona ermesiyle başlayan mütareke sürecinde Mudanya'nın tarihi bir rol üstlendiğini vurgulayan Altepe, "11 Ekim 1922'de, Türk, İngiliz, Fransız ve İtalyan temsilciler arasında imzalanan mütareke, 15 Ekim 1922'de yürürlüğe girmiştir. Böylece Büyük Zafer'den sonra  Ankara  hükümeti tek kurşun atmadan isteklerini yerine getirmiş oldu. Müttefikler ilk kez Ankara hükümetini Türkiye'nin tek meşru hükümeti olarak karşılarına aldı" dedi.


Altepe, mütarekenin izlerini, 19'uncu yüzyılın mimari özelliklerini barındıran ve müze olarak hizmet verilen "Beyaz Yalı"da görmenin mümkün olduğunu dile getirdi.



Hürses 


Geri Dön