23 / 11 / 2024
fuzul

Muhittin Selvitopu Karabağlar projelerini anlattı!

Muhittin Selvitopu Karabağlar projelerini anlattı!

Yenigün TV'de yayınlanan 'Belma Şahaner ile Egenin Gündemi' adlı programın konuğu Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu “Gelişen, dönüşen, düzenli bir kent dokusu yaratmak, Karabağlar’ın en fazla buna ihtiyacı var” diye konuştu





Yenigün TV'de yayınlanan 'Belma Şahaner ile Egenin Gündemi' adlı programın konuğu Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu oldu. Karabağlar'da sorun bırakmayacağını belirten Selvitopu, ''Günün yarısını mahallelerde halkın içinde, yarısını da belediyede geçireceğim. Yapacağım her yeniliği halkın onayına sunacağım'' dedi.


5 yılı planlıyoruz


Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra 3 aylık bir süreç geçti. Bu süreci anlatır mısınız?


İzmir'in en büyük ilçesi olunca sorunlar da büyük oluyor. Bu sorunları gidermek için de mutlaka çalışmanız gerekiyor. Ben de mümkün olduğu kadar zamanı iyi değerlendirmeye çalışıyorum. İlk 2 ay yoğun tebrik ziyaretleri ile geçti. Bu da çok doğal. Bizim toplumsal yaşamımız, gelenek ve göreneklerimiz var. Bunlara da zaman ayırmak gerekiyor. Ama fırsat buldukça da belediyenin mali ve personel durumu ile elindeki mevcut işlerini inceledik. Bunlarla ilgili, yapılması gerekenleri planlayarak tedbirler aldık. Öncelikle mali durumu daha iyi götürecek tasarruf tedbirlerini aldık. Yılsonuna kadar devam edecek. Bunun sebebi de tüm harcamalarımızı kontrol altına alıp bütçemizi en iyi şekilde kullanmak. Çünkü yapacağımız işleri o bütçe ile yapacağız. Bu bütçenin gelirini-giderini iyi bilmezseniz hesapsız kitapsız harcamalar olur. İşlerimizi kendi ekiplerimizle yapmaya çalışıyoruz. Belediyemizin şu anda hizmet binası inşaatı sürüyor. Hızlandırdık. Sanırım birkaç ay içinde tamamlayacağız. Aziz Kocağolu’nun da desteğini aldık. Şu anda sorun yok. 3 ay içinde hizmete girecek. Bütün binalar aynı alanda olacak. Bir yandan da gelecek 5 yılın stratejik planlamasını hazırlıyoruz. STK’ler ve muhtarlarla biraraya gelerek stratejik planın yanında yıllık performans planlar da hazırlanacak. Biz öncelikle tüm paydaşların, muhtarların, meclis üyelerinin görüş ve önerilerini alıyoruz. Örneğin Yeşilyurt’ta bir kültür merkezi projesi vardı. Bu eski İZSU binasının olduğu yerde, halka sorduk. Çünkü iki görüş vardı. Bir kesim buranın meydan olarak kalmasını istedi. Altının otopark olmasını istedi. Diğer kesim, kültür merkezi olsun istiyor. Anket yaptık halka sorduk. Halkın yüzde 60'ı kültür merkezi olmasını istedi. Kentte yaşayan insanlar, kentleriyle ilgili yapılacak tasarruflarda söz hakkına sahiptir.


Karabağlar denince akla mobilyacılar geliyor. Mobilyacılar o bölgede site istiyorlar. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?


Bunu çeşitli toplantılarda dile getirdim. İki önemli sorunları var. Birincisi bir site istiyorlar. İkincisi de lojistik desteğe, ürettikleri malın pazarlanması ve tanıtılmasına ihtiyaçları var. Gerçekten de kaliteli işler yapıyorlar. Biz de bu sorunların giderilmesi ile ilgili çalışalar yapıyoruz. Kendilerine destek olacağız.


Yerinde dönüşüm


Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümü sizin ilçenizde yapılacak. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?


Kentsel dönüşüm herkes tarafından istenen bir çalışma, fakat vatandaşın tereddütleri var. Bu çalışma 13 mahalleyi kapsıyor. Burada mahalle muhtarlarıyla biraraya geldik. Projeyi yapan firmayı çağırdık. Ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Karabağlar’da 3 ayrı bölgede kentsel dönüşüm projesi var. Bir tanesi, Cennetçeşme, Limontepe, Eskiizmir, Özgür, Devrim, Umut gibi mahalleleri kapsayan 540 hektarlık alan. Riskli alan ilan edilen bu bölgedeki çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütmektedir. Uzundere ve Yurtoğlu çevresini kapsayan 32 hektarlık alanı Büyükşehir Belediyesi yürütmekte, ayrıca Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın mahallelerinin 80 hektarı Buca sınırları içerisinde toplam 190 hektar alanı da ayrı bir riskli alan teşkil ediliyor. Bunu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütmektedir.


Bakanlık şu an proje hazırlıyor. İhaleyi alan firma vatandaşlarla görüşmeler yapıyor. Detaylı projeler sanırım yılsonu gibi hazır olur. Bakanlık yetkilileri açıklarlar. Önemli olan vatandaşın hakkının, hukukunun korunması ve yerinde dönüşüm. Çünkü o yerleri bu yerlere getiren o insanlar, onları oradan koparamayız. Sosyal sıkıntılara yol açar, teknik sorun da yok.


Hayalindeki Karabağlar


Hayalinizdeki Karabağlar’ı bize anlatır mısınız?


Gelişen, dönüşen, düzenli bir kent dokusu yaratmak, Karabağlar’ın en fazla buna ihtiyacı var. Kentsel dönüşüm projeleri imar uygulamalarının önünün açılması, yeni bulvar alanlarının açılması gerekiyor. İzmir'in en fazla gelişme potansiyeli sağlayan ilçelerimizden biri, ulaşım sorunu yok. Havaalanına yakın, yeni fuar alanına yakın, serbest bölgeye yakın, turizm aksına yolu olan, güzel bir ilçe. Bizim burada yapmamız gereken, gelişme potansiyelini hızlandırmak. Bulvarlarla yeni yola açılan, düzensiz kent dokusunun ortadan kalkacağı, gelişmeye başladığı bir ilçe hayal ediyorum. Bütün çabamız bu yönde olacak. Ve mevcut sorunlarını da çözeceğiz.


Halk günleri yapacağım


Muhittin Bey bir gününüz nasıl geçiyor. Vatandaş size ulaşabiliyor mu?


Şu anda benimle görüşmek isteyen herkesle görüşüyorum. Her ayın ilk haftası Salı günü halk günleri yapacağız. Her gün sabahtan öğleye kadar olan programımı sokakta geçiriyorum. Mahalleleri yerinde görmeye tercih ediyorum. Belediyede de sonuçta işlerimiz var. İşleri düzene koyduktan sonra günün büyük bir bölümünü vatandaşla birlikte sokakta geçirmeyi hedefliyorum.


Nasıl bir belediye devraldınız?


Daha önce de söyledim. Belediyelerin kasasında hiçbir zaman para olmaz. Çünkü belediyeler hizmet kurumlarıdır. O nedenle göreve gelirken nasıl tablo ile karşı karşıya olacağımı tahmin ediyordum. Yanılgım da olmadı. Biz oraya seçilerek gelen ve idealleri olan insanız. Buraya talip olurken bu sorunları göze alarak talip oldum. İnsanlar da bize inandı. Bu sorunları çözüyoruz. Planlı ve programlı olarak çözmeye de devam edeceğiz.



Gazete Yenigün





Geri Dön