29 / 04 / 2024

Mülk sahipleri dedektif gibi piyasa araştırması yapıyor!

Mülk sahipleri dedektif gibi piyasa araştırması yapıyor!

Mülk sahipleri, mülklerine ilişkin kira bedellerini güncellemek için güncel kira dekontlarını delil olarak sunmak üzere dedektif gibi çalışıp emlakçıların kapısını aşındırıyor.



Mülk sahipleri, mülklerine dair kira bedellerini güncellemek amacıyla tespit davasına yönelince sulh hukuk mahkemelerinde yoğunluk yaşanıyor. Davayı kazanmak isteyen mülk sahipleri, güncel kira dekontlarını delil olarak sunmak üzere dedektif gibi çalışıp emlakçı emlakçı geziyor.

Kira artış oranına yasal olarak yüzde 25 ile sınırlandırılma getirilmesi, kontrat yenileme dönemlerinde kiracılar ile ev sahiplerini karşı karşıya getirirken, sulh hukuk mahkemelerinde kira anlaşmazlıkları yüzünden yoğunluk oluyor.

Çünkü kiralamada beşinci senesini dolduran mülk sahipleri çareyi kira tespit davası açmakta buluyor. Mahkemelerde güncel kira kontrat ve dekontları delil olarak sunularak kira bedelinin güncel fiyata çekilmesi sağlanıyor. 

İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, kiralamada beşinci senesini tamamlayan mülk sahiplerinin bile güncel bedel tespiti için mahkeme yollarına düştüğünü, davada elini güçlendirmek isteyen mülk sahiplerinin bugünlerde adeta dedektif gibi çalıştığını kaydetti.

MÜLK SAHİPLERİ EMLAKÇILARA PARA BİLE TEKLİF EDİYOR

Mülk sahiplerinin yeni kiralanmış kira kontratlarının peşine düştüğüne dikkati çeken Şenay Araç “Öyle ki emlakçılar kapı kapı dolaşılıyor. Hediyeler götürülüyor, hatta emlakçılara para bile teklif ediliyor. Yeni kiralanmış kira kontratlarının peşine düştüler. Emlakçılardan güncel kira dekontları ve kontratları talep ediliyor. O bölgedeki resmi kontratla yüksek rakam ödeyen iki tarafın imzası olan örnek kontrat bulup mahkemeye tebliğ etmek için her yolu denemeye başladılar. Çünkü mahkemeler kira tespit davalarında bunları baz alıyor” diye konuştu.

Mülk sahipleri dedektif gibi piyasa araştırması yapıyor!

YENİ KİRALAR ARASINDA UÇURUM VAR

Kiralamada yüzde 25 sınırı getirilmesinin yeni ve eski kiracılar arasında uçurum olduğunu ve bu nedenle dava sayısının da arttığını işaret eden Şenay Araç, “Konuyla ilgili çok sayıda başvuran oldu. Mahkemeler kira tespit davalarında yeni kira bedelini belirlerken dekont ile yeni sözleşmeyi önemli ölçüde baz alıyor şöyle ki: Eski kira bedeli 10 bin Türk Lirası ise ve bölgedeki güncel kira bedeli 50 bin Türk Lirası olduysa mahkeme yeni kiraya 35 bin gibi bedel biçiyor. Yani güncel rayiç bedelinin yüzde 20 veya yüzde 25 altında bir rakam ortaya çıkıyor bu şekilde mahkemenin belirlediği yeni kira bedeli ile kiracının yeni ödeyeceği fiyat belirlenmiş oluyor. Mülk sahipleri adım adım her türlü yolu deneyerek güncel kira kontratlarına ulaştığında bu davalarda kazanan taraf oluyor. Kiracılar ise mahkeme tarafından tespit edilmiş yeni kira bedelini ödemek zorunda kalıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Avrupakent GYO'nun halka arzında talep toplama başladı!

Deprem bölgesindeki illerde yeniden yapılandırma yükümlülükleri düzenlendi...


Geri Dön