20 / 11 / 2024

Murat Özdağ: Kocaeli'nin uzun dönemli geleceği güven altına alınıyor!

Murat Özdağ: Kocaeli'nin uzun dönemli geleceği güven altına alınıyor!

Kocaeli'nin arayışı yere sağlam basıyor ÎŞ'LE Buluşmalar toplantısına gittiğimizde, son seçimlerde Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Murat Özdağ, DÜNYA Gazetesi ile bir ortak toplantı yapılmasını önerdi...




Aralık ayının 13'ünde "Lojistik" konusunu işleyen, çok sayıda sivil inisiyatif temsilcisinin katıldığı bir panelde buluştuk. Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Bülent Karagöz ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ'ın özel ilgisi nedeniyle kenti temsil edecek kesimlerin toplantıda yer almalan umut verici bir adımdı. 



Üzerinde düşünülmesi gereken olumlu gelişmenin ilki, bu önemli üretim kentinin Ticaret Odasının günlük sorunlara takılmadan, kentin uzun dönemli geleceğini güven altına alacak konulan irdelemek için ciddi bir isteklilik göstermesiydi. 

' Derinliğine düşünülmesi gereken ikinci konu, Ticaret Odası gibi sivil toplum örgütlerini yönetenlerin, kendi geleceklerine değil, kentin geleceğini birinci derecede ilgilendiren; ekonomiyle ilgili bütün yerel aktörlerin titizlikle sahip çıkması gereken bir konuyu gündeme taşımalandır. Bütün kentlerin geleceğini belirleyen, yasalannda görev verilse de verilmese de atanmış ve seçilmiş kent yöneticilerin ilgilenmesi gereken ana konulan şöyle sıralayabiliriz: • Kentin imar planlan, • Kentin genel ulaşım master planı ve kentiçi ulaşım planı, • Kentin lojistik planı, • İçme, kullanma ve sanayi suyu planı, • Kentin organize sanayi bölgeleri ve bağlanülan planı, • Çocuk ve yaşlı bakım altyapılarının oluşturulması, • Yaratıcı kesimler için kentin cazibesini artıracak altyapılar planı, • Kültürel zenginlik yaratacak kurumlann yaratılması planı, • Dinlence ve eğlence mekanlan ve kent yaşamının zenginleştirilmesi planı vb. 

Kocaeli Ticaret Odası, bir kentin geleceğini doğrudan ilgilendiren, gerçek anlamda yerel yönetimlerin üzerinde durması gereken konulardan sadece "Lojistik Planını" değerlendiren panele imza attı... Asıl önemlisi ise Doç. Dr. T ahir Büyükakın. 

belediyenin hazırlattığı Lojistik Planını katılımcılarla paylaşmasıydı. Bu paylaşmayı, belediyenin "kapsayıcı kurum'olma çabası olarak algılamalıyız ve umutlanınız ateşlenmeli. Daha da önemlisi, plan hazırlanırken, Dünya, Ülkemiz, Doğu Marmara Havzası ve Kent bağlamında mevcut yapının derinliğine analiz edilmiş olmasıydı. Bir adım ötede, geleceği planlamak için gerekli veriyi oluşturan dinamik bir envanterin temeli atılmıştı. Kentiçi ulaşımda metro, hafif raylı sistemler, banliyö trenleri, deniz ulaşımı, otobüs ulaşım sisteminin nasıl yapılandırılması gerektiği üzerinde kafa yorulmuş, ihtiyaçlar tanımlanmıştı. Üretimin odağı olan Organize Sanayi Bölgeleri ile ulaşım sisteminin bağlantılanna ilişkin öneriler geliştirilmişti. Kent trafiğinin düzenini ve akışını yeniden yapılandıracak ulaşım sisteminin bütün altyapıları, bu yapılar arasında bağlantıların etkileri analiz edilerek bir fikre ulaşılmıştı. Liman sorunlarından, havayolu ulaşımına sistemin imkanlan ve kısıtlan bütünsel bir lojistik planının alt ayrıntılarını oluşturuyordu. Son çözümlemede, akışkanlıklan hızlanmış bir kentin yarattığı ekonominin verimini gözeten bir plan yaklaşımı ortaya konmuştu. 

Türkiye, Sanayi Devrimi kaçırmış tipik ülkelerden biri,diye tanımlanıyor. Eğer, Bilgi Toplumu aşamasını kaçırmak istemiyorsak, yerel seçim vesile olmalı, listesini verdiğimiz konulan ve benzerlerini enine boyuna tartışmalıyız. Bugün yaygın biçimde yapıldığı gibi, görüntü odaklı ikincil konulan tartışarak toplumsal enerjimizi boşa harcamamalıyız. 


Dünya/Rüştü Bozkurt


Geri Dön