17 / 11 / 2024

MÜSİAD Manisa şubesi kentsel dönüşümü ele aldı!

MÜSİAD Manisa şubesi kentsel dönüşümü ele aldı!

MÜSİAD Genel İdare Kurulu Toplantısını değerlendiren MÜSİAD Manisa Şube Başkanı Ahmet Öztürk GİK Toplantısında gündemin kentsel dönüşüm ve şehirleşme olduğunu ve yaşanan sıkıntıların masaya yatırıldığını söyledi.




Geçtiğimiz hafta sonu Adana’da gerçekleştirilen MÜSİAD Genel İdare Kurulu Toplantısını değerlendiren MÜSİAD Manisa Şube Başkanı Ahmet Öztürk GİK Toplantısında gündemin kentsel dönüşüm ve şehirleşme olduğunu ve yaşanan sıkıntıların masaya yatırıldığını söyledi. MÜSİAD Manisa Şube Başkan Vekili Abdullah Tekin de kentsel dönüşümde yeterli alanlar varsa dikey şehirleşmeden ziyade yatay şehirleşmenin yapılması gerektiğini söyledi.

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Manisa Şubesinde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında MÜSİAD Genel Merkezi tarafından geçtiğimiz hafta sonu Adana’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın da katıldığı Genel İdare Kurulu Toplantısı değerlendirildi.

Toplantıda konuşan MÜSİAD Manisa Şube Başkanı Ahmet Öztürk, “MÜSİAD Manisa olarak, Manisa’mızın gelişmesi için her geçen gün yaptığımız faaliyetlerle programlarımıza devam ediyoruz. MÜSİAD Uluslar arası bir dernek statüsünde olduğu için yurtiçi gerek Manisa programlarımız dışında farklı illerde gerçekleştirdiğimiz programlarımızla Manisa’mızın ve Türkiye’mizin önemli problemlerini çözme adına yol alma yolundayız inşallah. Yurtdışındaki programlarımızda da yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız ve Türkiye’deki ihracatçı ve üretici üyelerimizin potansiyellerini artırılması için bir çok faaliyet gösteriyoruz.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın da katıldığı, Çevre ve şehircilik Bakanlığı Genel Müdürlüğü ve il müdürlerinin katıldığı Genel İdare Kurulu Toplantısının Adana’da gerçekleştirdiklerini kaydeden Öztürk şunları söyledi:

“MÜSİAD Manisa Şubesi olarak katılım gösterdik. GİK Toplantıları MÜSİAD’ın iki ayda bir gerçekleştirdiği ve her dönemde de farklı bir konun seçildiği toplantı biçimi. Her toplantıda bir konu belirleniyor. Bu sadece Manisa için değil ülke gündeminde olan üyelerimizin sıkıntılarını içeren bir konuda, konuyla ilgili gerekli bakanlığımızı davet ederek genel müdürleriyle beraber bire bir canlı olarak kendisine sorunlarımızı, önerilerimizi iletiyoruz. Kendisi de hangi sorunda öneriler varsa onlarla ilgili açıklamada bulunuyor. İki ayda bir gerçekleştirdiğimiz GİK Toplantıları sorunlarımızın çözülmesi, eksikliklerin giderilmesi ve ülkemizde yaşanan sorunların daha kısa sürede aşılıp biran evvel kısa sürede çözüme kavuşması adına çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Geçen yılın Nisan ayında da Manisa’da 89’uncu GİK Toplantısını gerçekleştirmiştik. Oradaki konumuz vergi uygulamaları, vergi hukukuydu. Dolayısıyla Adana’da gerçekleştirdiğimiz programda Çevre Şehircilik Bakanlığına bizim Manisa’da yaşadığımız sıkıntılar, önerilerimiz ve diğer illerin de kendileriyle ilgili önerilerini bakanımıza sundular. Bakanımız, genel müdürler ve diğer şube müdürleri eksiklikler ve sorunlarla ilgili bize her konuda açıklamalarda bulundular. Toplantımızın konusu kentsel dönüşüm ve şehirlerimizin ruhuydu. Bu konuda ülkemizde yaşanan sıkıntıları bizde Manisa Şubesi olarak Manisa’yı temsilen Manisa’daki sıkıntılarımızı aktardık. Kendilerinden bilgi aldık. Bizim Manisa Şubemizin kurucu başkanı ve başkan vekilimiz inşaat yüksek mühendisi Sayın Abdullah Tekin’in direk kendi mesleği olması ve uzmanlık alanı olması açısından kendisi de temsilen bizim sunumlarımızı direk bakanımıza iletme pozisyonunda oldu.”

CİDDİ ANLAMDA ZAYIF BİNALAR VAR

İnşaat yüksek mühendisi MÜSİAD Başkan Vekili Abdullah Tekin ise, “Kentsel dönüşüm ülkemizde 2012 yılından bu yana uygulanan bir konu. Kentsel dönüşümün amacı ülkemizde bilhassa 1980’lerde başlayan ve alelacele hızlı bir şekilde insanların tabiri caizse zaruri ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yapılan fazla miktardaki uygun halde yapılmamış konut stokunun insanların daha rahat yaşayabilmesi için daha işlevsel hale getirmesini öngörüyor. Özellikle de Marmara Depreminin ardından önem arz etti. Çünkü ülkemizde deprem açısından baktığımızda ciddi anlamda zayıf binalar var. Bunların da kentsel dönüşüm yasası ile birlikte vatandaşlarımız hem sağlam binalara kavuşacaklar, bununla beraber sosyal donatı alanları olan, insanların daha rahat, daha huzurlu bir şekilde yaşayacakları alanların oluşturulması öngörülüyor. Manisa’da hem Büyükşehir Belediyemiz, hem merkezdeki iki ilçe belediyemizin de bu yönde çalışmaları var. Bazı konularda da biz belediyelerimizden bir tanesine danışmanlık hizmeti veriyoruz bu konuda. Manisa’mız Şehzadeler şehri. Geçmişte ciddi bir tarihi olan köklü bir şehir. Aynı zamanda dağ ve ova arasında sıkıştığından dolayı da kentsel dönüşümün en uygun şekilde yapılması gerekir. Bakan hanım da orada ifade ettiler. Kentsel dönüşümle birlikte şehirlerde yeterli alanlar varsa dikey şehirleşmeden ziyade bakanlığın da burada öngördüğü yatay bir şehirleşme. Zaten yurtdışına da baktığınız zaman daha çok elverdiği ölçüde yatay şehirleşme dünyada uygulanıyor.” diye konuştu.


Tekin açıklamasına şöyle devam etti:

“Bizde bütün şubeler olduğu gibi Manisa’daki sıkıntılarımız, sorunlarımızı, arkadaşlarımızla beraber orada bakanlık yetkililerine ilettik. Önümüzdeki günlerde biz oradan elde ettiğimiz verileri, bizim göremediğimiz bazı durumları başka şehirlerimiz de görüyor. MÜSİAD’ın en önemli avantajlarından bir tanesi de bu. Biz her ilde temsil edilen bir derneğiz. Biz gördüğümüz eksiklikleri başkasına başkaları da gördükleri eksikleri herkesle paylaştıklarından dolayı bir avantajımız var. O rapor genel merkezimiz tarafından bakanlığa sunulacak. Bizler de yereldeki iki merkez ilçe başkanımız, Büyükşehir başkanımız ve ekipleriyle birlikte paylaşacağız. Manisa’da kentsel dönüşüm yapılırken bizim de gördüğümüz yapılması gereken hususları onlarla paylaşmak istiyoruz. Amaç hem depreme dayanıklı binalar tasarlamak aynı zamanda herkesin rahatça yaşayabileceği sosyal donatı alanları olsun diye bunları bir proje haline getirip, derinlemesine çalışma yaparak onlarla paylaşmak istiyoruz. Hatta yapabilirsek Türkiye’de bu kentsel dönüşümü birçok şehirde uygulandı Ankara’da, Bursa’da, İstanbul’da bunun çok güzel örnekleri var. Belediyelerimizle birlikte amacımız kentsel dönüşüm çalıştayı yapabilmek. Sonuçta bu şehir bizim. Manisa önemli bir tarım, ticaret ve kültür merkezi. Şehrimizin daha da ileri gidebilmesi için şehrimizin de buna ayak uydurabilmesi gerekir. İnşallah önümüzdeki günlerde bu görüşmelerimizi yaptığımız zaman bunları da paylaşacağız.”



Hürriyet 


Geri Dön