28 / 04 / 2024

Müstakil ev ve villalara yoğun talep!

Müstakil ev ve villalara yoğun talep!

Koronavirüs salgınının Türkiye’de kontrol altına alınmasıyla birlikte yaz tatili planları yeniden yapılmaya başlandı. Salgın sebebiyle otellerin tercih edilme oranları düştü. Bulaş ve hijyen endişeleri sebebiyle tatil planları müstakil evler ve villalara yöneldi...



Koronavirüs salgınının Türkiye’de kontrol altına alınmasıyla birlikte yaz tatili planları yeniden yapılmaya başlandı. Sosyal mesafe ve hijyen kuralları hayati önem taşımayı sürdürürken hem turizm ve konaklama sektöründe yeni düzenlemeler yapıldı hem de tatilcilerin önceliklerinde değişiklikler yaşandı. 

Kısa dönemli ev ve tekne kiralama sitesi TatildeKiralacom'un 74 ilden 600’ü aşkın katılımcıyla gerçekleştirdiği “Koronavirüs Gölgesinde Tatil Alışkanları Araştırması”na göre katılımcıların yüzde 62’si salgınla birlikte tatil planlarında değişiklik yaptı. 

Katılımcıların yalnızca yüzde 14’ü tatil planı yaptığını ifade edilirken yüzde 43’ü bulaş ve hijyen endişeleri sebebiyle tatil planı yapmaktan çekiniyor. Bu endişeler, ortak kulanım alanlarının yoğunlukta olduğu otellerin tatil planları dışında kalmasına sebep oluyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 15’i hotelleri tercih edeceğini belirtirken yüzde 45’i müstakil ev ve kiralık villaları tercih edeceklerini dile getiriyor. Tatile çıkacak olan her 2 kişiden biri ulaşımını özel araç ile gerçekleştirecek. 

Yüzde 30’luk kesim tatile çıkmayacak

TatildeKiralacom'un açıkladığı araştırma sonuçlarına göre koronavirüs salgını sebebiyle tatil planlarını değiştirmek zorunda kalanların oranı yüzde 62 ile oldukça geniş bir yer tutuyor. Yüzde 38’lik kesim ise salgın öncesindeki planlarının geçerli olduğunu belirtiyor. Katılımcıların yüzde 43’ü henüz karar aşamasında iken yüzde 14’lük kesim tatile çıkmaya karar verdiğini, yüzde 13’lük kesim de yazlığına veya köyüne gideceğini aktarıyor. Bu yıl tatile çıkmama kararı alanlar ise katılımcıların yüzde 30’unu oluşturuyor.

Tatile çıkmayanların temel gerekçesi bulaş ve hijyen kaygısı 

Araştırmaya göre tatile çıkmayan yüzde 30’luk kesimin temel sebepleri arasında bulaş ve hijyen korkusu ilk sırada bulunuyor. Katılımcıların yüzde 43’ü bu sebeple tatil planlarını iptal ettiğini kaydederken, yüzde 27’si köy veya yazlık dışında herhangi bir yerde konaklamayı istemiyor. Tatile çıkmama kararında ekonomik sebepler de belirleyici rol oynuyor. Katılımcıların yüzde 15’i maddi yeterizliklerden dolayı herhangi plan yapmazken yüzde 15’lik bir kesim de normal koşullarda zaten tatile çıkmadığını belirtiyor.  

Tatil bütçesi ayıramayanların oranı yüzde 30 

Araştırma sonuçlarında dikkat çeken bir diğer nokta ise, koronavirüs salgını sürecinde yaşanan ekonomik belirsizliklerin tatil bütçeleri üzerindeki etkisi olarak görülüyor. Katılımcıların yüzde 50’si tatil için 5 bin TL’nin altında bütçe ayırdığını ifade ederken, tatil için hiç bütçe ayırmayanların oranı yüzde 30 ile dikkat çekiyor. Tatil bütçesi 5 bin TL ila 10 bin TL arasında olanlar yüzde 17 olarak görülürken, yalnızca yüzde 3’lük bir kesim 10 bin TL ve üzerine çıkabildiğini kaydediyor. 

Planı olanların yüzde 45’i müstakil evlerde veya villalarda konaklayacak 

TatildeKiralacom'un elde ettiği veriler, normale dönüş başlasa da büyük çoğunluğun ortak kullanım alanlarından olabildiğince uzak durmaya çalıştığını gözler önüne seriyor. Koronavirüs salgını sonrası tatil planlarını askıya almayanlar, yüzde 45 oranla konaklamak için müstakil evleri ve villaları tercih edeceğini belirtiyor. Asansör, havuz, restoran, plaj gibi ortak kullanım alanlarının yoğunlukta olduğu oteller ise yüzde 15 ile geri plana düşüyor. Araştırma sonuçları, benzer endişeler sebebiyle doğa tatillerine de önemli bir yönelim olduğunu ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 14’ü, karavan veya kamp tatili yapacağını dile getiriyor. 

Tatilcilerin yarısından fazlası şahsi veya kiralık araçlarla seyahat edecek

Sosyal mesafe ve bulaş riski gibi endişeler, tatile çıkacakların ulaşım tercihlerinde de etkili oluyor. Kapalı ve kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışan tatilcilerin yüzde 53’ü kendi arabasıyla veya araç kiralayarak seyahat edeceğini belirtiyor. Yalnızca yüzde 9’luk bir kesim ulaşımda otobüs veya deniz yollarını kullanacağını söylerken, en az tercih edilen ulaşım aracı yüzde 8 ile uçak oluyor. 

Deniz - havuz ikileminde deniz galip geliyor, rota Ege’ye çevriliyor 

“Koronavirüs Gölgesinde Tatil Alışkanları Araştırması”, vatandaşların ikilemde kaldığı 'havuz mu, deniz mi?' sorusunun da yanıtlandığını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 40’ı denize gireceğini söylerken havuzu tercih edeceklerin oranının yüzde 20’de kaldığı görülüyor. Zorlu pandemi sürecinden sonra denize kavuşmak isteyenler ise yüzde 43 oranla en çok Ege bölgesini tercih ediyor. Ege’yi yüzde 24 ile Akdeniz, yüzde 11 ile Marmara, yüzde 8 ile Karadeniz ve yüzde 2 ile İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu takip ediyor. 

Satılık ve kiralıkta müstakil villalara talep arttı!

Tatilcilerin tercihi ‘villa’ oldu!


Geri Dön