02 / 09 / 2024

Müteahhit bile "Böyle güçlendirme olmaz" dedi

Müteahhit bile

Mehmet Turgut Erdoğan adlı müteahhitin isyanı, kamu binalarının depreme karşı güçlendirilmesinde yaşanan başıboşlığu gözler önüne serdi



İnşaat mühendisi olan 1988 yılından beri belediyeler ve çeşitli devlet kurumlarına müteahhitlik himzeti veren Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "Tuzla Şifa Hastanesi Güçlendirme ve Restorasyon, Tuzla Belediyesi Çocuk Kreşi ile Tuzla Sahil Sineması ve Alışveriş Merkezi Tamamlama İnşaatı" ihalesi, 1 milyon 885 bin liraya kazandı. 20 Ocak 2006 tarihinde yapılan yer teslimi ile işe başlandı. 2008 yılı sonunda müteahhit firma güçlendirme işini tamamladı ve altı katlı hastane bölge halkına hizmet vermeye başladı.

Güçlendirme projesi yetersiz

Ancak hastane binasının güçlendirme işini gerçekleştiren müteahhit Mehmet Turgut Erdoğan, vicdanen rahat olmadığını belirterek, çarpıcı iddialarda bulundu."Altı katlı bir binanın güçlendirme projesini belediyeden aldık. Güçlendirme değil, yıkılıp yeniden yapılması görüşüne vardığımızı bildirdik. Kolonlar, 20'şer santim arayla delindi. Tozları alındı. Alt kattan yapmaya başladık. 3'üncü katta inşaat durduruldu. İdare sebebi belirsiz bir şekilde 3.kattan sonraki katların filiz ekiminin eski güçlendirme uygulama projesine göre devam edilerek yapılmasını ve kolonlarda açılan deliklerin kapatılmasını emretti. İlk 3 katta delinmiş şekildeki kolonların delikleri bize kapattırıldı. Biz tahkik yapacağız, kontrol edeceğiz. Ön görüşümüzde bir sorun yoktur dendi. Öyle uygulama yapıldı." İnşaat mühendisi ve müteahhit Mehmet Turgut Erdoğan, güçlendirilmesi yapılmış bir binada bir katın, hatta bir kolunun bile güçlendirilmemesinin büyük bir tehlike yaratacabileceğine işaret etti.

Vatan


Geri Dön