28 / 04 / 2024

Müteahhitin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Müteahhitin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Ruhsatı alınmış yapının inşaatına başlanması için yetki belgesi verilmiş kişiler tarafından üstlenilmesi gerekiyor.Bu görevi müteahhitler üstlenirken bazı sorumlulukları da üstlenmiş oluyor. Peki, Müteahhin görev ve sorumlulukları nelerdir?



Müteahhitin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Her türlü yapı inşası işinin Bakanlıkça yetki belgesi verilmiş gerçek veya tüzel kişiler tarafından üstlenilmesi mecburidir. Müteahhit işin başındaki şef yani kontrol mekanizması olarak ifade etmek mümkün oluyor. 


Yapı müteahhidi, şahsen sahip olduğu teknik ve mali kaynakları kullanarak veya taşeron marifetiyle yapım işini ticari maksatla üstlenen, yapının plana ve mevzuata, fen, sanat ve sağlık kurallarına, ruhsata ve eki projelere uygun olarak ve bünyesindeki mimar ve mühendisler ile diğer uzmanların gözetimi altında inşa edileceğini yapı sahibine ve ilgili idareye taahhüt eden gerçek veya tüzel kişiye deniyor. 


Müteahhit; ucuza mal almayı, ucuza işçi çalıştırmayı, daha kısa zamanda işi bitirmeyi, maliyeti olduğunca düşürmeyi engellemesi gerekiyor. Müteahhitin, işin başında durarak, kontrol ederek, maliyetin artmasını engellemek temel görevleri arasında yer alıyor. Müteahhitin görevleri ve sorumlulukları aşağıda yer alıyor;


* Yapım işleri yürütülen şantiyede, mühendis veya mimar diplomasına sahip olmak üzere bir şantiye şefinin bulundurulması gerekiyor. 


Şantiye şefi; yapıyı ilgili mevzuat hükümlerine, ruhsata ve eki projelere, denetçi mimar ve mühendis ile kontrol ve yardımcı kontrol elemanlarının talimatlarına uygun olarak inşa ettirmek, yapı denetimi sırasında bizzat hazır bulunarak, denetimin uygun şartlar altında yapılmasını sağlamak, ek-10’da gösterilen form-8’e uygun yapı denetleme defterini şantiyede muhafaza etmek, bu defterin ilgili bölümünü ve yapı denetim kuruluşunca düzenlenen diğer tutanak ile belgeleri imzalamakla yükümlü tutuluyor. 


*Şantiye şefinin herhangi bir sebepten dolayı yapı ile ilişiğinin kesilmesi hâlinde, bu durum yapı müteahhidi tarafından, en geç üç iş günü içinde yapı denetim kuruluşuna bildirilmesi gerekiyor. Bunun üzerine yapı denetim kuruluşu ve yapı müteahhidi tarafından seviye tespit tutanağı düzenlenerek ilgili idareye ibraz ediliyor. Yeni bir şantiye şefi görevlendirilinceye kadar, yapı müteahhidi tarafından inşai faaliyet durduruluyor. 


* Yapı müteahhidi ve onu temsilen görevlendirilen şantiye şefi, yapım işlerindeki kusurlardan dolayı müteselsilen sorumlu oluyor.


*Yapı müteahhidi veya onu temsilen görevlendirilen şantiye şefi, inşaatta herhangi bir imalata başlamadan en az bir gün önce, yapılacak imalatı yapı denetim kuruluşuna haber verme zorunluluğu oluyor. Aksi takdirde, işin denetimsiz ilerlemesinden doğabilecek her türlü sorumluluk yapı müteahhidine ve onu temsilen görevlendirilen şantiye şefine ait oluyor. 

 


Müteahhit ana sözleşme örneği!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön