22 / 11 / 2024
fuzul

Müteahhitler fesih ve fiyat farkı kıskacında!

Müteahhitler fesih ve fiyat farkı kıskacında!

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu yaptığı açıklamada son fesih ve fiyat kıskacı başta olmak üzere sektörün yaşadığı sorunları tüm ilgililer ve yetkililerle hükümete aktardıklarını söyledi.




Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, son fesih ve fiyat kıskacı başta olmak üzere sektörün yaşadığı sorunları tüm ilgililer ve yetkililerle hükümete aktardıklarını söyleyerek, “Türkiye’de müteahhitlik sektörü, yavaş yavaş sürdürülebilir olmaktan çıktı. Arz ettiğimiz sorunlarla ilgili düzenlemelerin bir an önce yasalaşması ve yürürlüğe girmesi sektör adına en büyük arzumuzdur.” diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı da olan Tellioğlu, yaptığı yazılı açıklamasında, inşaat sektörünün 250 alt sektör ve istihdam ettiği yaklaşık 3 milyon kişiyle ülke ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirtti.

Tahir Tellioğlu, son 5 senedirTürkiye’de müteahhitlik sektörünün yavaş yavaş sürdürülebilir olmaktan çıktığını ve batan müteahhit sayısının artmasından endişe ettiklerini belirterek, “Bugüne kadar tüm ilgililer ve yetkililerle hükümetimize sektörün yaşadığı sorunları, son fesih ve fiyat farkı kıskacını aktardık.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na eklenen geçici maddenin önemine işaret eden Tellioğlu, şöyle konuştu:

“Yüklenici ve kamu menfaati açısından makul seviyede fiyat farkı verilerek işlerin bitirilmesinin, feshedilen işlerin daha sonra 2 kat fiyat farkı verilerek tekrar yaptırılmasının devlete maliyeti daha fazla olacağı gibi hizmet ve zaman kaybına yol açacaktır. Fesih olmayan, devam eden işlerle ilgili olarak yükleniciye, TEFE ve TÜFE oranında fiyat farkı ödenmesi kararnamesi çıkartılmasını öneriyoruz. Aciliyeti olmayan, fiyat farkı verilmeyen, yüzdesi düşük imalat seviyesinde tasfiye edilen işlerin, fesihten kısa süre sonra yüzde 30-50 fiyat artışıyla yeniden ihale edilmesi mağdur olan eski yüklenici ile kamu vicdanını inciteceğinden, bu işler tasfiye tarihinden en az 24 ay geçmeden tekrar ihaleye çıkartılmamalıdır.”

Tahir Tellioğlu, ağustos ayında yoğunlaşan kurdaki atakla ilgili olarak da “Kamu taahhüdü olan tüm müteahhitlerin, piyasada oluşan istikrarsızlık nedeniyle bir kısım malzemeleri bulamamaları, aşırı zamlar, kamudan alacaklarını zamanında tahsil edememelerinden kaynaklı finansal sıkıntılardan dolayı oluşan aksaklıklar, işin zamanında teslimiyle ilgili müteahhitlerimizi ve idareleri zor durumda bırakmıştır. İdarelerle yapılan sözleşmelere, bu sebepten mağdur olan firmalara 90 gün ek süre verilmelidir. Arz ettiğimiz sorunlarla ilgili düzenlemelerin bir an önce yasalaşması ve yürürlüğe girmesi sektör adına en büyük arzumuzdur.” dedi.

Fiyat farkı ve tasfiye kararnamesi bir an önce çıkartılmalı!


Geri Dön