01 / 05 / 2024

Müteahhitlere kara haber! Rayiç fiyatları enflasyonun altında kaldı!

Müteahhitlere kara haber! Rayiç fiyatları enflasyonun altında kaldı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan rayiç fiyatları, kamu müteahhitlerini hüsrana uğrattı.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı tarafından her yılın başında yayınlanan ve kamu ihalelerinin yaklaşık maliyetlerinin hesaplanmasında esas olan “İnşaat Birim Fiyatlarına Esas İşçilik-Araç ve Gereç Rayiç Listeleri” dün açıklandı. Açıklanan  rayiç bedelleri kamu mütahhitlerini hüsrana uğrattı.

ENFLASYONUN ALTINDA KALDI!

Bakanlık tarafından açıklananrayiç fiyatları, kamu müteahhitlerin beklediği oranların çok altında kaldı.

Müteahhitler açıklanan rakamlar karşısında şok olurken, en önemlisi de enflasyon oranlarının bile altında bir artış oranı gerçekleşmesi kara haber olarak nitlendirildi.

Müteahhitlere kara haber! Rayiç fiyatları enflasyonun altında kaldı!

FİYATLAR YIL SONUNA KADAR GEÇERLİ OLACAK!

Patronlardünyası'nda yer alan habere göre; Ocak 2024’te açıklanan rayiçler ile oluşturulan analiz fiyatları enflasyon farkı yokmuş gibi veya herhangi bir emtia da fiyat artışı olmayacakmış gibi yıl sonuna kadar geçerli olacak.

Örneğin;

8-12 mm nervürlü Beton çelik çubuğunun 2023 yılı kg fiyatı 15,90 TL’ den 18,70 TL’ ye çıkarılmıştır yani artış sadece yüzde 17,61’dir.

Betonun hammaddesi olan Portland çimentosunun 2023 yılı ton fiyatı 1.575 TL’ den 2.050 TL’ ye yükseltilmiştir, yani artış oranı sadece yüzde 30,16’dır.

Yine Yol yapımında kullanılan Dökme asfalt mc-800’ ün 2023 yılı kg fiyatı 18,66 TL’ den 20,13 TL’ ye yükseltilmiştir, artış oranı yüzde 7,88’dir.

Müteahhitlere kara haber! Rayiç fiyatları enflasyonun altında kaldı!

FARK ÖDEMEK YERİNE, KESİNTİYE GİDİLDİ!

Türkiye’de hiç enflasyon olmasa bile yıl içerisinde meydana gelecek fiyat artışlarından kaynaklı sağlıklı maliyet ve teklif hazırlanması imkânsız hale gelecek.

Kamu ihalelerinde her ne kadar bu tür enflasyonist ortamlar için fiyat farkı ödemeleri yapılsa dahi orada açıklanan endeksler de tam anlamıyla piyasa gerçeklerini ve dinamiklerini karşılamaktan çok uzakta.

Her ne kadar sözleşmeye bağlanan ihalelerin niteliklerine göre değişiklikler gösterse de açıklanan endeksler Kasım ayından Aralığa (-)eksi çıkmıştır. Bu da müteahhitlere fark ödemek yerine kesintiye gidildiğini gösteriyor.

Sektör paydaşları da artık yapım ve taahhüt işlerinin durma noktasına geldiğini ifade ederken, bilindiği üzere torba yasa ile artırımlı fiyat farkı TBMM’den geçirilerek 2024 yılında uygulanmasına karar verildi.

Aylık 70 bin liraya çalışacak usta bulamayan kadın müteahhit inşaatta ustalığa başladı!

Müteahhitten 5 milyon liralık vurgun! Aynı daireyi birden fazla kişiye sattı!

Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün'den uyarı: Müteahhit ile anlaşma yapmayın ve hiçbir belgeye ıslak imza atmayın!

Geri Dön