02 / 05 / 2024

Muvazaalı kira sözleşmesinin iptali!

Muvazaalı kira sözleşmesinin iptali!

Muvazaalı sözleşmeler taraflar arasında gerçek niyetleri saklı olarak gerçekleştiriliyor. Muvazaalı kira sözleşmeleri yine taraflar arasında saklı olarak yapılıyor. Peki, muvazaalı kira sözleşmesinin iptali mümkün mü?



Muvazaalı kira sözleşmesinin iptali!

Muvazaalı sözleşmeler taraflar arasında gizli ve asıl nedenleri bilinmeden imzalanıyor. Kişi hayattayken malını istediği gibi tasarruf edebileceği için bu duruma itiraz edilemiyor. Fakat kişinin ölümü üzerine yapılan mal dağıtımlarına itiraz edilebiliyor.


 Muvazaalı işlemin her iki tarafı ve muvazaalı işlemden etkilenen üçüncü kişiler muvazaalı bir sözleşmenin varlığını mahkemeler önünde ileri sürebilir ve zararlarının tazminini talep edebiliyorlar. Dava için tarafların bu durumu ispat etmeleri gerekiyor. 


Muvazaa iddiasının üçüncü kişiler tarafından iddia edilmesi halinde iddianın her türlü delille ispatlanabileceği de yine Yargıtay kararlarında belirtiliyor. Bu hususla ilgili açıklamalar Borçlar Kanunu'nun 18 ve 19. maddelerinde yer veriliyor.


İlgili Kanun Maddeleri;

MADDE 18

Borcun sebebini içermemiş olsa bile borç tanıması geçerlidir.


D. Sözleşmelerin yorumu, muvazaalı işlemler

MADDE 19

Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınır.

Borçlu, yazılı bir borç tanımasına güvenerek alacağı kazanmış olan üçüncü kişiye karşı, bu işlemin muvazaalı olduğu savunmasında bulunamaz.


Muvazaalı kira sözleşmesinin iptali!

Muvazaalı sözleşme, akdedildiği andan itibaren, doğumuna sebep olduğu tüm fer’i haklarla birlikte hükümsüz hale geliyor. Muvazaalı işlemin tarafları işlemden zarar görmeleri halinde, zararının tazmin edilmesini talep edemiyor. Zira, söz konusu taraf, zararına sebep olan muvazaalı sözleşmenin kendiliğinden tarafı oluyor. Muvazaalı işlemin tarafları hariç olmak üzere, muvazaa üçüncü kişilerce ileri sürülebileceği gibi hakim tarafından re’sen de dikkate alınabiliyor.



Muvazaalı kira kontratı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön