12 / 05 / 2024

Narlıdere'de lüks sitenin hızla yanmasının nedeni ne? Binalarda hangi önlemler alınmalı?

Narlıdere'de lüks sitenin hızla yanmasının nedeni ne? Binalarda hangi önlemler alınmalı?

İzmir Narlıdere’deki lüks bir sitede çıkan yangında 8 katın hızla alev almasının nedenleri uzmanı tarafından tek tek sıralandı.  İnşaat sırasında atılan bazı hatalı adımlar binaları adeta kağıttan evler gibi bir anda küle çeviriyor.  Peki yangına karşı binalarda nelere dikkat edilmeli?



YÖNETMELİĞE AYKIRI

Yanan binada ahşap kullanımına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü öğretim görevlisi Dr. Nuri Bingöl, ahşap malzeme kullanmanın yönetmeliklere aykırı bir durum olduğunu vurguladı.  Bingöl, TGRT Haber’de yaptığı açıklamada, bu konuda “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uyulması gerektiğinin altını çizerek, bu yönetmeliğe göre bina dış bölümünde ahşap kullanımının zaten yasak olduğunu kaydetti.

Ahşabın çok kolayca yanan bir malzeme olduğuna dikkat çeken Bingöl,  “Böyle bir durumda rüzgar da etkili olduğunda yangın önlenemez bir durum oluyor” diye konuştu.

 Narlıdere de lüks sitenin hızla yanmasının nedeni ne? Binalarda hangi önlemler alınmalı?

Binaların alarm sistemleri bulunması gerektiğini belirten Bingöl, “Bu tür mekanizmalar tahliyenin hızlı şekilde yapılmasını sağlar. Yangınlar çeşitli nedenlerle hızla yayılabilir. Söz konusu alarm sistemleri ise yangını 15 saniyede algılar ve uyarır.  Ancak bazı durumlarda binada değişiklik yapıldığında mevcut sistem bozuluyor. Otomatik yangın uyarı mekanizmaları çok etkin olmasına karşın pompaların ve motorların  çalışmadığını görüyoruz ya da başka yerlere  taşındığına şahit oluyoruz. Her binada yılda bir defa tatbikat gerçekleştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

PEYZAJ ALANI MÜDAHALEYİ ZORLAŞTIRDI

Binalarda dış cephenin en az 60 dakika boyunca yangında dayanabilecek malzemeden olmasının zorunluluğunu vurgulayan İtfaiyeciler Birliği Dernek Başkanı Halil Yılmaz da,  İzmir’deki yangında peyzaj alanının da müdahaleyi güç hale getirdiğine vurgu yaptı.

 Narlıdere de lüks sitenin hızla yanmasının nedeni ne? Binalarda hangi önlemler alınmalı?

Bina dış cephesinde kullanılan ürünlerin yüksekliğe bağlı olarak 60 dakikaya kadar ısıya direnç göstermesi gerektiğini belirten Halil Yılmaz,  alüminyum malzeme kullanımının da en az ahşap malzeme gibi tehlike arz ettiğini ifade ederek, “Alüminyum malzeme hem yanıcı hem de suyla söndürülmesi mümkün olmayan bir malzeme. Kesinlikle bu tip malzemeler kullanılmamalı” dedi.

Müjdeyi Bakan verdi! Emekliye “refah payı” ödenecek!

Memura sevindirici haber…  “Büyükşehir Zammı”  yapılacak!

Dana kıyma 20 TL daha zamlandı!  Kasaplara da ucuz et verilsin talebi...


Geri Dön