02 / 05 / 2024

Nazım Yavuz: Yalıtımsız ve hatalı çatılar ülke ekonomisine zarar veriyor!

 Nazım Yavuz: Yalıtımsız ve hatalı çatılar ülke ekonomisine zarar veriyor!

Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatı ve yalıtım uygulamalarının standartlara uygun olarak yapılması halinde tüketici bütçesine önemli ölçüde katkı sağlayacağını vurguladı.



Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatı ve yalıtım uygulamalarının standartlara uygun olarak yapılması halinde tüketici bütçesine önemli ölçüde katkı sağlayacağını vurguladı. 


Yavuz, enerji verimliliği konusunda son yıllarda önemli adımlar atıldığını belirterek, ÇATIDER'in bu konuda toplumsal bilinci artmasına katkı sağladığını açıkladı. Yaklaşık 1500 firmanın faaliyet gösterdiği çatı sektöründe 'merpen altı üretim' yapan firmalar bulunduğunu vurgulayan Yavuz, tüketicilere şu uyarüarda bulundu: "Uygun fiyatlı olduğu düşüncesiyle çatılarda merpen altı üretimle yapılan uygulamaların yarardan çok zarara neden olduğunu unutmamak gerekiyor. ÇATIDER'in yaptığı araştırmaya göre çatılarda yapılan yalıtım iyüeştirmelerine rağmen yaklaşık 7 milyon yalıtımsız ve hatalı çatının ülke ekonomisine verdiği zarar geçtiğimiz 10 yüda 26 milyar lira oldu." 


ÜÇ KAT FAZLA TÜKETİM 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün 'ısıtma ve yalıtım' raporuna göre; aynı iklim koşullarında ve aynı kullanım alanına sahip Türkiye'deki bir konutun enerji tüketiminin, Fransa, Almanya, İngiltere, İsveç gibi ülkelere göre 2-3 kat fazla olmasınm ısı yalıtımının yeterince önemsenmediğinin göstergesi olduğunu belirten Yavuz, "Çatüarla ilgili israfın başlıca nedenleri, konut ve işyeri çatılarmdaki yalıtım eksikliği, mevcut yalıtımların korunamamış olması, yalıtım konusunda gerekli iyileştirmelerin yapılmamış olması, çatı kaplama sistemlerindeki eksik ve yanlış uygulamalar olarak öne çıkıyor" diye konuştu. 



BİNA SAHİBİ DE SORUMLU 

Tüketicilerin merpen altı ürünlerden kaçınıp, sertifikalı, CE belgeli ürünleri tercih etmesi gerektiğini anlatan Yavuz, "Uygulamalar uzman kişilere yaptırılmalıdır. Böylece tüketicilerin parası çöpe gitmemiş olur. Ayrıca çatı uygulamalarında sigorta güvencesiz, 'yüksekte, ağır ve tehlikeli işlerde çalışma' eğitimi almamış, çatı ustası sertifikası olmayan eleman çalıştırılırsa, kaza durumlarında yönetici veya bina sahipleri doğrudan sorumlu olur ve duruma göre çeşitli davalar ile karşı karşıya kalırlar" dedi. 


ENERJİ KİMLİK BELGESİ 

Yavuz, Enerji Verimliliği Kanunu gereğince, tüm binalarm 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almasının zorunlu olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: "Ülkemizdeki mevcut binaların 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi almalarmın teşviki için yönetmelikte bina alım satım ve kiralama aşamasında mal sahibi tarafından yeni kullanıcısına verilmesi öngörülmüştür. Yürürlükteki mevzuatın etkin şekilde uygulanabilmesi için ilgili mercilerin personeli, yerel yönetimler, yapı denetim şirketleri ve enerji verimliliği danışmanlığı şirketleri eğitilmelidir. Tabii bu mercilerin de denetlenmesi gerekir. Enerji Verimliliği Kanunu, Binalarda Isı Yalıümı ve Enerji Performans Yönetmelikleri, Enerji Kimlik Belgesi uygulaması, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanılmasına yönelik yasal düzenlemeler sektör için önemli fırsatlar sunuyor." 


YÜZDE 50 TASARRUF MÜMKÜN 

Yavuz, yalıtımı olmayan binalarm kat adetine bağlı olarak en az ortalama yüzde 20 ile 30 aralığında enerji israfına neden olduğunu ifade ederek, çatı ve binada yapılacak tadüat ve yalıtım uygulamalarmın enerji harcamalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlayacağım açıkladı. Yavuz, şunları söyledi: "Yeni Yapı Denetimi Kanunu üe 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni yapılacak tüm binalara ısı yalıtımı zorunluluğu gelmesiyle dış cephe ısı yalıtımı yani bilinen adıyla mantolama konusunda vatandaşımızda ciddi bir bilinç artışı yaşandı. Artık yalıtıma bir lüks ya da ek masraf olarak değil bir zorunluluk, fayda ve tasarruf olarak bakılıyor. Ancak burada eksik kalan kısım yine çatüar oldu. Çünkü yasalarda ortak mekân olarak nitelendirilen çatıların sahibi olmadığı ve kat maüklerinin de ilgilenmediği bu çatılarda yalıtım yapmak akla gelmiyor veya masraf edümek istenmiyor. Bu durumda cephede yapılan yalıtım eksik kalıyor." 


AB'NİN 20-20-20' PLANI 

Kaçak, denetimsiz yapılar ve uygulamalar sonucunda ortaya çıkan kalitesiz, kısa ömürlü ve enerji israf eden yapıların önemli bir sorun olduğunu da hatırlatan Yavuz, "Avrupa Birliği'nin 20-20-20 planı üe 2020 yılma kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salimim en az yüzde 20 azaltmayı hedeflediğini düşünürsek; Türkiye olarak bizim de binalarımızdaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 küovatsaat seviyesinin altına düşürmemiz gerekiyor. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile sağlanabilir" diye konuştu. 


ÇEVREYE DE ZARAR VERİYOR ÇATIDER 

Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, bilinçsizce yapılan her tüketimin ekonominin yanı sıra çevreye de zarar verdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bilinçli tüketici olarak bütçemize ve ülke ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra, doğaya da zarar vermemiş oluruz. Bilinçli tüketici olmak, sorumlu bir vatandaş olarak görevimizdir. Tüketici olarak hak ve sorumluluklarımızı iyi bilmeliyiz. Bilinçli bir tüketici mal ve hizmet alırken doğru seçim yapar. İhtiyacı olan malı ve hizmeti yetkili satıcısından alır."



Olay Bursa 


Geri Dön