Necmi Kadıoğlu: Kentsel dönüşümde 10 yılda yüzde 65 yol aldık!
Yüzde 95 ’i kaçak olan Esenyurt’ta dönüşümün startı 10 yıl önce verildi. Dev inşaat firmalarının şantiyeye çevirdiği ilçede gecekonduların yerinde milyon dolarlık konutlar yükselmeye başladı.
Esenyurt 20 yıl öncesine kadar kimsenin yaşamak istemediği bir gecekondu semtiydi. Yüzde 95’i kaçak olan Esenyurt’ta dönüşümün startı 10 yıl önce verildi. Dev inşaat firmalarının şantiyeye çevirdiği ilçede gecekonduların yerinde milyon dolarlık konutlar yükselmeye başladı.
“Esenyurt 2004’e kadar İstanbul’un dışında çarpık gecekondu yapılaşmasının olduğu, kentleşmeden uzak, devasa sorunları olan Türkiye’nin en büyük köyüydü.” Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, göreve gelmeden önceki Esenyurt’u böyle tanımlıyor. Başkan Kadıoğlu, Esenyurt’taki 10 yıllık dönüşümün sadece konutlardan ibaret olmadığını; sağlık ve eğitim alanlarında önemli yatırımların yapıldığı söyledi. Kadıoğlu, kaçak gecekondulardan doğan ilçenin dönüşümünü AKŞAM’a anlattı.
BİNALARIN YÜZDE 95’İ KAÇAKTI
Esenyurt işgalli araziler, parselasyonu yapılmamış tarlalar arasında irili ufaklı yapıların olduğu, davalı-hisseli parsellerin üzerine kurulmuş ruhsatsız yapılar, 200 binin üzerinde nüfusuyla bir sağlık ocağı, 90 kişilik sınıflar, çamurlu yollar, suyu, elektriği, doğalgazı olmayan, sorunlu bir semtti. Binaların yüzde 95’i kaçaktı. Göreve geldiğimizde önce Esenyurt’un gelecek 50 yılını planladık. Esenyurt’un tamamını kapsayan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarla, gelecek nüfus yoğunluğu, bu nüfusa bağlı olarak ulaşım çözümleri, altyapı, üst yapı, sanat yapıları, okul, sağlık, yeşil alan, spor alanı, kültür alanı vb. kentin tüm ihtiyacını karşılayacak sosyal donatı alanları oluşturuldu.
30 CAMİ, 4 CEMEVİ YAPTIK
Göreve geldiğimiz 2004 yılından bugüne kadar Esenyurt’a Devlet Hastanesi (230 yataklı), Devlet Hastanesi Ek Binası (30 yataklı), Verem Savaş Dispanseri, 15 Sağlık Ocağı, Engelliler Rehabilitasyon Merkezi, Diş ve Ana Çocuk Sağlığı, Hayvan Rehabilitasyon ve Barınak Merkezi, 32 eğitim kurumu (Dersliklerde öğrenci sayısı 40’ın altına düştü), üniversite, 1.3 milyon metrekare ağaçlandırılmış alan, 24 mahalle parkı, 55 çocuk parkı, 2 stadyum (7000 ve 6500 kişilik), yüzme havuzu, 9 spor salonu, 17 sosyal tesis (kültür merkezleri, nikah sarayı) 30’u aşkın cami ve 4 cemevi yaptık.
KAMU BİNALARI TEK ÇATI ALTINDA
Esenyurt’ta dağınık halde bulunan kamu binalarını tek çatı altında toplayacağız. 128 bin metrekare alan üzerinde yapılacak olan komplekste belediye binası, meclis binası, kaymakamlık, emniyet, milli eğitim müdürlüğü ve sağlık ocağı bir arada olacak. Modern bir kentsel toplanma mekânı olarak tasarlandı. Atatürk Mahallesi’nde 48 daireden oluşan bir konukevi yapıyoruz. Burada idari bina, sosyal tesis alanı, kafe ve restoran, kapalı yüzme havuzu, sauna, hamam ve hizmet binası olacak, doktor ve hemşire göreve yapacak. Konuk evinde ayrıca yeşil alanlar, süs havuzu, yürüyüş yolları, dinlenme alanları, spor tesisi de bulunacak.
DEV FİRMALARIN YATIRIM CENNETİ
2004’ten önce verilen ruhsat sayısı yılda 50’yi bulmazken, sadece 2012 yılında verilen ruhsat sayısı 2 bin 773 oldu. 2004-2012 yılları arasında verilen ruhsat sayısı 13 bin 358’e ulaştı. Üretilen konut sayısı 103 bin 427. Esenyurt bugün kentsel dönüşümün en iyi örneğini sergilemektedir. Eski yapılar yıkılıp yerine yenileri yapılmaktadır. Bu şekilde dönüşen yapılar toplam eski yapıların yüzde 65’ini aşmıştır. İmar planlarıyla birlikte müteahhitler Esenyurt’u yatırım cenneti haline getirdi. Yeşil İnşaat (Innovia), Dumankaya, Garanti Koza, Akkök Holding, Özyurtlar, Torunlar Yapı, Ece Grup (Alman), Gül, Keleş, Kavurmacı, İhlas,Kiptaş gibi firmalar Esenyurt’ta yatırım yaptı. Dünyanın en ünlü markalarını barındıran prestijli yaşam merkezleri ve 2 adet otomobil çarşısı (Autopia ve Otoport) Esenyurt’ta faaliyete geçti. Geçmişte Esenyurt’un adını kullanmaktan imtina edenler bugün gururla bu ismi kullanarak yatırımlarını ilçemizde gerçekleştiriyorlar. Mahalle arasında yapılan konut sayısı 75 bini buldu. Toplu konut alanlarında 30 bin konut yapılmaya başlandı.
ÇOCUKLAR MEYVEYİ DALINDAN YİYECEK
360 dönüm alanı kamulaştırarak park yaptık. Parklarımızı 500 güvenlikçiyle koruyoruz. 2 büyük park daha yapıyoruz. Necmettin Erbakan Parkı 86 dönüm ve bitmek üzere. 314 dönümlük Abdullah Gül Parkı’nı da 1.5 yılda bitiririz. 1.3 milyon metrekare alana 100 bin fidan diktik. 50 dönümlük alanda da meyve bahçesi kuruyoruz. Çocuklar meyveyi dalından yiyecek.
Akşam